Интровертите – забележителни и невидими

Интровертите са хора колкото и незабележителни, толкова и уникални, с интересни качества, които трудно се забелязват

introvertite

Интровертите и екстровертите са двата полюса на една сложна и често драматична душевност.

Още от деца екстровертите са много общителни хора. Те са в състояние на улицата да поведат оживен разговор с напълно непознат. В училище често са лидерите на групата или на целия клас. И като възрастни умеят да бъдат в центъра на вниманието не само за своите приятели, но и за страничните хора.

Психолозите смятат, че сред най-подходящите професии за екстровертите са семеен лекар и пиар специалист. Също така и специалист по подбор на кадри, мениджър продажби, юрист, психолог консултант, координатор на проекти.

За интровертите, които са около 25% от всички хора, сред най-подходящите професии са счетоводител, графичен дизайнер, редактор, преводач, маркетолог, научен изследовател.

Смята се, че интровертите са сложни, некомуникативни и несговорчиви личности, които стават жертва на собствената си необщителност

Хората със затворени характери се срещат често, но остават незабелязани на фона на активните и общителни екстроверти. И професионалните им постижения не се набиват веднага на очи, макар че сред тях има немалко големи имена като Чарлз Дарвин, Франц Кафка, Алберт Айнщайн, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг.

„Интровертите обичат да се отдават на размисъл и да потъват в своя вътрешен свят, но това не ги превръща автоматично в пасивни типове“, пише психологът и треньор по общуване Силвйя Льокен в книгата си „Незабележими хора – забележим ефект“. Според нея тези хора черпят сила за действие от свои вътрешни резерви, сякаш дърпат енергия от собствен генератор, а не от централното енергоснабдяване. Докато за екстровертите контактът с околните е като въздуха, който дишат. В това е основната разлика между двата типа личности.

Всички негативни характеристики, които се приписват на интровертите, за Льокен са напълно незаслужени. Напротив, твърди тя, от интроверта може да се научи много. Той е разсъдителен и внимателен, не взима прибързани решения, по-добре се концентрира, умее да изслушва, да анализира, да запазва спокойствие в стресови ситуации и трудно се поддава на чуждо влияние, пише „Всичко за семейството“. И най-важното – проявява завидно търпение и упорство, които го превръщат в незаменим служител.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.