https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Интересни подробности за сперматозоидите – най-малките човешки клетки

0

Сперматозоидите крият неподозирани способности

spermatozoidite
Да се слее в екстаз с яйцеклетка, е целта на всеки уважаващ себе си сперматозоид. Той има 23 хромозоми. След луд бяг съединението им със същия брой хромозоми на яйцеклетката води до чудото на зачатието. За милиони бегачи обаче то така и не се сбъдва.

Всяка секунда в тестисите се образуват по 1000 сперматозоида и за денонощие стават над 80 милиона. При еякулация към отделената от яйчника яйцеклетка може да се втурнат дори половин милиард. А вакантното място е едно-единствено!

За да се изстреля по-напред от съперниците, сперматозоидът развива бясната скорост 45 км/ч. За да измине 1 см, той трябва да махне 800 пъти с опашката си. На такива енергични движения са способни само силните екземпляри, които у здрав мъж трябва да са поне 75-80%. В противен случай процесът на сливане с яйцеклетката се затруднява

В миналото се е смятало, че сперматозоидите са паразити, развиващи се в семенната течност. Оттам и името им. Всъщност тези „паразити“ с голяма глава са най-малките човешки клетки.

Увеличени милиони пъти, те са представени в своята естествена прелест във филма на Уди Алън „Всичко, което сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате“ (1972).

Гореща вана, анаболи и соя вредят на сперматозоидите.

С годините броят на сперматозоидите спада, но процесът на образуването им остава неизменен до 70-годишна възраст. След нея количеството им намалява, но производството не спира до края на живота, ако се живее здравословно.

Пушенето се смята за убиец номер едно на сперматозоидите.

Мъжът не бива да носи тесни джинси и стегнато бельо, което да притиска тестисите му. Не е добре и да загрява гениталиите си, тъй като сперматозоидите издържат на температура до 33-35 градуса. По същата причина мъжът не бива да лежи повече от 30 минути в гореща вана и да прекалява със сауната.

Неслучайно природата е „оставила“ тестисите в скротума, който е извън тялото. Той е „хладилник“ , в който температурата е със 7-8 градуса по-ниска от телесната.

Прегряването може да се предизвика и от затлъстяване. Излишъкът от мастна тъкан около тестисите образува нещо като „кожух“, който те са принудени да носят и лете, и зиме.

Мъже, които искат потомство, да избягват соеви продукти. Фитоестрогените в соята увреждат спермата, пише „Здраве без лекарства“. Подвижността на сперматозоидите намалява и от анаболните препарати, вземани от културистите и маниаците на фитнеса.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.