Откритие: вероятността от инсулт зависи от годината на раждане

Интересна е връзката между годината на раждане и вероятността да се развие инсулт, алармират учените. Ето какво откриха те!

инсулт
Учени от университета Рутгерс анализирали данни за повече от 225,000 инсулта в периода 1995-2014. Проучването показва, че рискът от инсулт е значително по-висок сред хората, родени в годините 1925-1945 и 1954-1974, съответно, в сравнение с тези, родени в годините 1945-1954.

Според изследователите, не е изненадващо, че вероятността от инсулт се увеличава при родените преди 1945. Липидите лекарства като статини, са се появили на пазара не толкова отдавна. Но, за съжаление, тези лекарства не защитават всички бъдещи поколения от инсулт.

Така че, при хората, родени в годините 1965-1974, рискът от инсулт е два пъти по-висок от тази на участниците, които са родени в 1945-1954 години. Експертите отдават това на редица фактори. Първо, много хора не вземат лекарствата си, например, средства за хипертония. В допълнение, все повече и повече хора страдат от диабет и затлъстяване.

Според учените от Империалския колеж в Лондон броят на хората, които страдат от хипертония се е удвоил (от 594 милиона през 1975 до 1 млрд 2015 г.). Това се дължи не само на нарастването на населението в света, но и на броят на възрастните хора. В САЩ и други развити страни, все повече стават хората, които се оплакват от високо кръвно налягане. Тези хора влизат и в групата на онези, които след време ще преживеят инсулт или инфаркт.

И още: служители на Университета на Мичиган, установили, че хората с безсъние са с увеличен риск от предсърдно мъждене. Това увеличение е с 29% повече, в сравнение с хората, които не се оплакват от безсъние, пише Zee News.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.