Инсулт и пневмония – две от най-разпространените причини за смърт

Холестерол, плаки, стеснени кръвоносни съдове, инсулт, инфаркт – лекарите не спират да ни напомнят какво ни заплашва, ако се храним нездравословно

инсулт

Инсулт и пневмония са две от най-разпространените причини за смърт.

Налага ни се обаче непрекъснато, защото имаме много работа – хапваме какво да е на крак, забравяме да пием достатъчно вода, водим заседнал начин на живот. След всички прегрешения е добре периодично да пречистваме кръвоносните съдове.

Ако страдате от вечно студени крайници, това е сред сигурните признаци за стеснени съдове. Ако се появят тъмни кръгове около очите ви, ако често усещате слабост, световъртеж, сърцебиене – също. Консултацията със специалист е задължителна, но веднага вземете мерки за пречистване на кръвоносната система. И без тревожни симптоми, колкото повече години се натрупват на гърба ни, толкова по-често трябва да го правим. Шлаките бавно и сигурно стесняват и запушват кръвоносните съдове, а това крие огромен риск от тежки заболявания.

Ваксина в бебешка възраст пази от пневмония

Пневмониите влизат в списъка на 10-те най-разпространени причини за смърт.

Според статистиката от тази болест в света са починали 3,1 млн. души през 2012 г. Тя е най-честата проява на пневмококо-вата инфекция при възрастни и най-честата причина за летален край в първите дни след раждането на децата.

Т.нар. пневмокок предизвиква пневмония, менингит и сепсис. Пневмонията поразява хора на всички възрасти, но е особено опасна за по-старите, за тези със слаба имунна система и за децата до 5 години. Пнев-монята не е сезонно заболяване, може да се развие и през топлите месеци. Диагностицира се от лекар и рентгенова снимка, а лечението е антибиотично.

Експертите препоръчват ваксината като най-добър начин за предпазване от пневмония. В имунизационния календар на България от 2016 г. ваксинирането на бебета срещу пневмококи е на три приема от втория до четвъртия месец след раждането.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.