Информативно за хранителните разстройства

Хранителните разстройства не подминават дори и онези, които са сигурни, че не страдат от каквито и да е странности в начина, по който се хранят

хранителните разстройства
Хранителните разстройства се характеризират с консумацията на храни, които не отговарят на физиологичните и психологически нужди на организма. Най-честите нарушения са анорексия нервоза (устойчива анорексия), булимия нервоза („вълчи глад“) и компулсивно преяждане (яденето на големи количества храна за кратко време).

Анорексията се характеризира със самоизмъчване, глад, загуба на тегло, обсесивен страх от мазнини и погрешни схващания за красотата на човешкото тяло.

Булимия нервоза се характеризира с периодична и натрапчива злоупотреба с храна, след което храната се изкарва от тялото по различни начини: чрез повръщане, лаксативи или екстремен спорт.

Компулсивното преяждане е най-честото хранително разстройство, което се характеризира с чести случаи на злоупотреба с храна, но не се придружава от положително облекчение от съдържанието на стомаха. В Съединените щати около 10 милиона жени и един милион мъже страдат от една или друга форма на булимия невроза. Все повече хора страдат от компулсивно преяждане. Още 70 милиона души в останалата част на света се опитват да се справят с последиците от собствените си хранителни разстройства.

Четиридесет процента от новите случаи на анорексия се появят при момичета на възраст от 15 до 19 години. Това съотношение се увеличава на всеки десет години от 1930 година насам.

При хората, страдащи от разстройство на храненето, има случаи на депресия, самота, прием на наркотици или злоупотреба с алкохол, чувство на неадекватност и необясним гняв.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.