https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Инфлуенсърството – модерно и интересно занимание

0

Инфлуенсърството става все по-модерно, компаниите го предпочитат, затова вече и в България има фирми, които го предлагат като услуга

Инфлуенсърството

Хората, които владеят инфлуенсърството имат списъци от няколко други инфлуенсъри в социалните мрежи, които могат да покрият всички бизнес сектори. Правят стратегия за продукта, който производителят иска да рекламира, избират най-подходящите посредници за него и започват кампанията. Маркетингът на влияние не е същото като т.нар. препоръка от знаменитост.

Инфлуенсърите са обикновени хора или специалисти в някаква област, които разказват или споделят за продукт, който са пробвали

Ако например сте дерматолог, вашата препоръка за слънцезащитно олио или за подмладяващ крем ще има голяма тежест пред приятелите ви. Ако плеймейтка, нашумяла от телевизията, обяснява, че използва същите продукти, ефектът е съвсем различен. Може да си ги купят хората, за които тя е лидер на мнение, защото искат да приличат на нея. Ясно е, че тя не е специалист, но марката се свързва с нея и с определен стил на живот. Точно по този механизъм препоръката оказва влияние.

Ако не сте знаменитости, не можете да влезете в този вид маркетинг. Но ако искате да се пробвате като инфлуенсъри, имате шанс.

Ценни са хора с всякакви професии, които са готови да препоръчват продукти в качеството си на специалисти. Готвачите могат да пишат в социални мрежи за нова марка тенджери или олио, фризьорите – за шампоани или боя за коса, пощальоните – за обувки, счетоводителите – за софтуер, професионалните шофьори – за лекарство срещу хемороиди, да речем.

Дори да сте учителка и да не се сещате точно какво може да препоръчвате, не унивайте. За инфлуенсъри се ценят и обикновените хора. Причината е, че техният пост в социалната мрежа за прекрасните чаршафи от марката X не изглежда рекламен. Приятелките им не подозират, че са се наели да работят за въпросния бранд срещу заплащане, а смятат, че споделят мокрените си впечатления от нова покупка. Затова са склонни да последват препоръката им.

Впрочем това е проблем, който рекламният бранш има тепърва да решава. Етично е инфлуенсърът да признае за отношенията си с компанията, чийто продукти така възторжено препоръчва. Но като признае, неговите съобщения започват да не се различават особено от рекламите по телевизията, в които лекари ви казват с какво да се мажете или фитнес инструктори ви съветват какви хранителни добавки да вземате. Тях никой не ги мисли да инфлуенсъри, ясно е, че са рекламни лица. По същия начин всички разбират, че героинята в сериала пие вода от определена марка, защото компанията производител си е платила за продуктово позициониране.

В социалните мрежи обаче много неща не са уредени със закони или с етични кодекси, така че спокойно можете да се пробвате да инфлуенсъри, без да се притеснявате, че приятелите ви ще научат

Повечето посреднически фирми изискват първоначално да имате поне 2000 приятели във фейсбук, да речем. Трябва и да сте активни в общуването си с тях, защото от това зависи колко хора ще виждат постовете ви. За да изкарате пари, е нужно да отделяте време – компаниите следят ефективността ви, за да могат да се отчитат пред клиентите си, чиито продукти са ви наели да препоръчвате.

Иначе не е трудно – ще ви дадат съвети какво да правите, за да изглеждате хем автентични, хем да изтъквате по подходящ начин и достатъчно въздействащо качествата на стоката.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.