https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Само за жени: как да се предпазите от инфекция на пикочните пътища?

0

При жените инфекция на пикочните пътища е възможно да се случи 10 пъти по-често, отколкото при мъжете

infekcia na pikochnite patishta
Само за жени: как да се предпазите от инфекция на пикочните пътища?

Причината е анатомична. За разлика от мъжете при жените еякулацйята не се случва през уретрата. Така урината става единствен начин да се отмият всички секрети и частици от проникването.

Освен това уретрата при жените е по-къса и е по-близо до ануса. Затова е по-уязвима за проникване на бактерии.

Инфекциите на пикочните пътища са не само досадни, те имат сериозни последици за здравето. Ако не се лекуват, бързо стигат до пикочния мехур и бъбреците. В най-лошия случай се стига до сепсис – пълно отравяне на кръвта. Затова при изхождане жените трябва да се избърсват само назад, към гърба. Бельото им трябва да е от естествена материя, да е чисто
и проветриво.

Инфекция на пикочните пътища е често срещан проблем при жените. Всяка пета жена я има поне веднъж през живота си. Колкото повече такива инфекции имате, толкова е по-голяма вероятността да пипнете още една. Между 80 и 90% от тези инфекции се причиняват от бактерията Е-коли.

Симптомите при инфекция на пикочните пътища са:
• Силен и внезапен напън за уриниране.
• Парене при пишкане.
• Често, но оскъдно пишка-
• Мътна, червеникава, розова или с цвят на кока-кола урина (защото в нея има и кръв).

Предпазване от инфекция на пикочните пътища

По време на секс контактът с партньора е пряк и бактерията Е-коли се пренася чрез кожата. Ако жената не е сигурна в него и ако е полигамна, предпазните мерки преди акт са наложителни.

Количеството бактерии се свежда до минимум с използване на презерватив.
ок от червена боровинка.

Срещу инфекция на пикочните пътища се пие неподсладен сок от червена боровинка. В него има вещества, които спират растежа и размножаването на бактерията Е-коли. Наричат се проантоцианидиниоттип А. Ефективността на сока е доказана със серия от клинични изследвания. Яденето на ферментирали млечни храни – кисело мляко и сирене, както и на кисело зеле поне 3 пъти седмично намалява риска от пикочна инфекция с 80% в сравнение с жени, които ядат такива храни само веднъж седмично.

Тампоните и дамските превръзки трябва да са неароматизирани. Същото важи и за козметичните продукти за баня – сапуни, шампоани, гелове, пяна за къпане и пр. Не бива да се прекалява с чести промивки с дамски душ, тъй като те дразнят кожата и лигавицата в областта на половите органи.

Употребата на средства за женска хигиена като дезодоранти, спрейове и пудри трябва да се прекрати.

И последно – за предпазване от инфекция на пикочните пътища жените трябва да пият повече вода. С нея се отмиват отвътре пикочните пътища.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.