Ето какво НЕ БИВА да правите, за да не се появи инфаркта отново

За появата на инфаркта има някои предупредителни знаци и симптоми. Трябва внимателно да наблюдаваме тялото си

инфаркта
Ето какво НЕ БИВА да правите, за да не се появи инфаркта отново

Появата на инфаркта за втори път не бива да е изненада. Ето при кои случаи би могъл да се появи отново.

Излишните молекули глюкоза водят до увреждане на вътрешните стени на кръвоносните съдове, в резултат на което там бързо се натрупват атеросклеротични плаки. Наличието на диабет тип 1 или 2 повишава риска от повторен инфаркт с 44%. Затова диабетиците задължително трябва да бъдат следени от кардиолог и ендокринолог. Колкото по-добре се контролира нивото на захарта, колкото по-рядко то се покачва, толкова по-нисък е рискът от неблагоприятни сърдечносъдови събития.

Т.нар. предсърдно мъждене (нарушение в сърдечния ритъм) често се появява след прекаран инфаркт. То повишава риска от повторна сърдечна атака с 63%. Лечението е задължително.

Хроничният бронхит при пушачите или хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) увеличават вероятността за повторен инфаркт с 28%.

Повишеното артериално налягане играе една от най-важните роли за развитието на атеросклероза, което означава и за очакваното усложнение – инфаркт.

Причината може да бъде както самата хипертонична болест, така и скачането на налягането, предизвиквано от други фактори -заболявания на бъбреците, проблеми с надбъбречната жлеза, хормонални нарушения. При всички случаи прекаралите вече инфаркт на миокарда трябва да приемат лекарства и да поддържат артериалното налягане не по-високо от 140/ 90 mm Hg, а още по-добре -130/80 mm Hg. Иначе рискът от повторен инфаркт нараства с 16%.

Хората, прекарали инфаркт, непременно трябва да контролират холестерола си. Необходим е редовен прием на статини, които понижават нивото на вредния холестерол и намаляват риска от образуването на тромби.

За предотвратяване на инфаркт лекарите съветват да се откажете от вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, да полагате грижи за поддържане на нормално тегло, да се храните здравословно и да се движите.

Поне веднъж в годината посещавайте кардиолог, който да направи задължителните изследвания.

Често се препоръчва да се приемат препарати за разреждане на кръвта -примерно аспирин, но и за това е нужно да се посъветвате с лекар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.