https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Инфаркт на сърцето: как да се справим?

0

Infarktat

Инфаркт на сърцето, как да се справим, когато това се случи? Има много любителски съвети – например веднага нещо лютиво, до това да кашляме, докато не дойдат лекарите. Но дали това наистина ще помогне?!

Има много признаци за това, че нещо със сърцето ни не е наред. Болки в гърба, в горната част на стомаха, изтръпване на лявата ръка, тежест в гърба – всички тези симптоми могат да бъдат объркани с много други заболявания.

Но кога да се притесняваме и какво да правим, когато изпитаме всичките тези симптоми?

Понякога инфарктът се „маскира” и дори не разбираме, че животът ни е застрашен. Усетите ли задух, подуване на корема, тахикардия или пък падане на кръвното заедно с всичко това – значи има опасност. Не рядко пациентите обикалят различни специалисти и попадат при кардиолозите, когато вече е късно и инфаркът вече е факт.

Инфаркт на сърцето може да дойде дори и с признаците на астматически пристъп. Не ви стига въздух, пулсът се увеличава така, сякаш сте тичали и в един момент дори не може да извършите и елементарни движения.
Инфаркт на сърцето идва за много от потърпевшите като състояние, в което са изпитали силна тежест в гърдите. Сякаш някой ги е притиснал много силно. В такива моменти те описват още и състояние на паника, изпотяване, чувство на обърканост.
Инфаркт на сърцето може да бъде и съвсем незабележим и дори да не усетите признаците му. Дори и тогава има признаци – силна умора, задъхване, дезориентация.

Стенокардията също е един от сериозните симптоми. Дори и кръвното ви да е нормално, ако пулсът се ускорява, значи се случва нещо сериозно.

Инфаркт на сърцето може да бъде предотвратен ако спазвате здравословен начин на живот. Но дори и тогава няма гаранции, че ще бъдете пощадени. Инфарктът на сърцето засяга все повече млади хора. Независимо от съвременните прокламации за здравословна храна, новите проучвания разкриват, че основните фактори са генетична предразположеност, стрес и уседнал начин на живот.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.