Важно при инфаркт – ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ТОВА

9 от всеки 10 случая на инфаркт на миокарда завършват летално, ако на пострадалия не бъде оказана помощ в първите минути, показва статистиката

инфаркт
Важно при инфаркт – ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ТОВА

Лекарите съветват как да дадем първа помощ при болки в сърдечната област, докато дойде линейката.

Как да различим сърдечния пристъп? Изведнъж сърцето започва да бие по различен от обичайния начин: или твърде силно и с прекъсвания (ту бие, ту не бие), или твърде често (та-хикардия). Появява се усещане за тежест в гърдите, може да се появи болка в лявата част на тялото (под лопатката, зад гръдната кост, предава се към лявата ръка и челюст). Дишането е затруднено. Не изпадайте в паника, а действайте бързо, защото само след няколко секунди може да настъпи загуба на съзнание.

Важно е да се кашля -многократно и силно. Всеки път преди изкашляне трябва дълбоко да се вдиша въздух, за да е дълбока и продължителна кашлицата, сякаш трябва да се изхвърли секрет от дъното на гърдите.

Още веднъж: дълбоко вдишване и кашляне на издишване. Това ще помогне за насищането на сърцето с кислород и да се възстанови сърдечният ритъм. Дълбокото вдишване и кашлицата на издишване трябва да се повтарят на всеки две секунди без спирания чак до получаването на лекарска помощ. Дълбокото вдишване позволява на кислорода да проникне в белите дробове, а кашлицата“ свива“ сърцето и принуждава кръвта да циркулира. Този натиск върху него помага и за възвръщане на нормалния ритъм.

Кардиолозите твърдят, че ако всеки от нас сподели тази информация с 10 човека, най-малко един живот може да бъде спасен.

Най-добре е при поява на споменатите симптоми да се даде нитроглицерин. И задължително аспирин, който пострадалият трябва да сдъвче. Ако след пет минути болката не отшумява – нова доза нитроглицерин и таблетка аспирин.

Аспиринът е противопоказен само в два случая -когато има доказана алергия (аспиринова астма) или активно кръвотечение, например при язва.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.