https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Лечение в синхрон с ин и ян – как и защо?

0

Около 100 г. пр.Хр. възниква цяла философско-лечителска школа, основана на ин и ян

in-i-yan
Тези философи са първите, които постулират, че живеем в жива вселена, така добре вътрешно координирана, че всяко нещо в нея, човекът включително, е свързано с всичко останало. Този ред не е статичен, точно обратното – трансформациите никога не спират. Не е лесно да си го представим, но редът е възможен само защото нищо никога не остава неподвижно. Онова, което активира вселенските събития, са полярните сили ин и ян. Онова, което дирижира как да стават промените, е Дао – вселенската конституция, т.е. законът на законите.

Понеже ин и ян са всемирни сили, само ако свием фокуса, ще ги различим в човешкото тяло и характер. Те са две фази на едно и също движение и две степени на сгъстяване на чи (ин е по.-близо до материята, ян – по-близо до нематериалното). Лечителите откриват присъствието им в различни части на тялото, защото всяко място и орган има ин или ян характер. Взаимодействието им оформя цикъл: съвършеното равновесие намалява, когато се озоват извън зоната на баланса, и тогава едното бърза да уравновеси другото. Ин не може да съществува без ян – и двете знаят как да се превръщат едно в друго. Например през зимата, която е ин сезон, тялото иска повече ян, защото иначе ще трябва да харчи от своите запаси от чи, за да го произведе и да се бори с външния студ.

Не е лесно да се обясни какво са ин и ян с понятията на западното мислене. Ние трудно си представяме непрекъснат процес на превръщания и самопораждащо се движение. Нямаме и съответните думи за тях. Казано накратко, ин и ян са всичко, което може да се изрази в полярни термини: горе – долу, студено – топло, жена – мъж, вън – вътре, структура -функция, предно – задно, страх – смелост, добър – лош, здрав – нездрав, меко – твърдо, слънце – луна, умен -глупав, щедрост – алчност и още хиляди антиномии.

Без чи грамотност човек не може да разпознае фазите на ин-ян превращенията. Особено като се знае, че различните нива се застъпват и си влияят взаимно. Но с малко тренировки всеки може. Най-важното е да се научи да усеща собственото си чи. Тогава ще знае какво правят ин и ян в тялото и ще се научи да се нагажда, за да са в баланс.

Как се развива вродената, но дремеща чувствителност към чи? Един начин е със специални упражнения по системата Юан Гонг. Тя е създадена от китаеца Юан Тце, който живее в Нова Зеландия, но води ежегодни тренировъчни лагери в няколко европейски страни.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.