Имуноонкологията ще бори рака в зародиш

Имуноонкологията е най-модерната насока в медицината, фокусира се върху създаването на лекарства, които да се борят срещу рака

imunoonkologiyata

Имуноонкологията ще създава лекарства и ваксини, които ще подобряват потенциала на тялото да усили своя имунен отговор срещу рака

Имуноонкологията е в основата и на най-новите лекарства за рак.

Началото на имунотерапията на рака обаче е още в края на XIX век, когато американският хирург онколог Уилям Коули за първи път прилага ваксина за лечение на рак. Тя е смес от умъртвени бактерии от щамовете Streptoccocus и Serratia и става известна като „ваксината на Коули“. Нейното създаване отразява нивото на медицинските знания по онова време. Тогава раковите заболявания са се свързвали с инфекциите. До 90-те години на XX век ваксината се използва с различна интензивност в света, но постепенно нейните ползи се отричат.

През 1990 г. се прекратява и производство й в Германия. Модерна версия на същата ваксина се прави в Канада основно за клинични проучвания.

Така се поставя начало на лечението на рака с ваксини, което прави фармацевтичните компании силно заинтересовани. Напоследък ваксини се създават и прилагат непрекъснато в съответствие с напредъка в знанията за имунната система.

Япония е водеща в разработката и прилагането на противотуморни ваксини. През 2008 г. д-р Ямамото публикува в сп. „Имунотерапия“ данни за лечението с неговия макрофагоактивиращ фактор. В България е известна ваксината на д-р Хасуми с активирани дендритни клетки, пише „Живот без рак“. През октомври 2013 г. в Плевен в рамките на Седмата национална среща на фондация „Хасуми“ тя бе поставена на обсъждане пред българската научна общност.

Проф. Спартак Хаджиев е патентовал препарата „Катрапс“ на базата на ваксината БЦЖ. Вече е стандарт в онкологията да се прилага тази ваксина при неинвазивен рак на пикочния мехур. Голяма, историческа заслуга има и българската медицина за лечението на меланом с БЦЖ ваксина. Това лечение се практикува и днес.

През 2010 г. САЩ позволиха при простатен рак да се прилага ваксината Sipuleucel T/Provenge. Тя е единствената призната в САЩ ваксина за лечение на онкологично заболяване. Но тъй като има силни странични ефекти, технологични трудности при приготвянето и струва скъпо, тя не намери широко приложение.

Имунотерапията на рака е активна – когато се прилагат ваксини, и пасивна – при вливането на цитокини, антитела и активирани Т-клетки.

Кое е най-новото?

Ако доскоро науката търсеше уязвими места в туморната клетка и средата около нея, днес е сменила посоката. Най-новите средства целят да премахнат причините, които пречат на Т- клетките на имунната система да разпознаят тумора. Новият клас лекарства се фокусира към имунните клетки, за да ги направи по-активни срещу раковите. Такива са най-новите лекарства, наричани чекпойнт инхибитори. Днес се прилагат за лечение на напреднал меланом и рак на белия дроб.
А мечтите са още по-смели – към създаване на памет за рака в Т-лимфоцитите, така че ако той се върне, организмът да е готов за битката с най-страшната болест!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.