Имуноглобулини, предадени от майката пазят бебето в първите месеци от живота му

Предадени от майката имуноглобулини – защитни белтъци, пазят бебето от инфекции в първия месец от живота му. След това силата на този преотстъпен имунитет се изчерпва

имуноглобулини
Имуноглобулини, предадени от майката пазят бебето в първите месеци от живота му

Имунитетът на новороденото се поддържа донякъде с кърменето, но само това не е достатъчно. Уязвимият детски организъм се нуждае от по-мощна защита срещу инфекции. Това е смисълът от ваксините.

Най-големите страхове в семействата с малки деца са дали имунизациите могат да ги разболеят и дали прилагането на комбинирани ваксини намалява защитните сили чрез „широкия фронт“ от предизвикателства, с които имунитетът трябва да се справи наведнъж.

Доказано е, че дори да бъдат направени наведнъж 11 различни имунизации, това ангажира около 0,1% от имуните клетки в организма на бебето. В повечето съвременни ваксини бактериите или вирусите са убити или драстично отслабени (атенюирани).

Лекарите правят сравнението с 11 имунизации неслучайно – задължителните ваксини в детската възраст у нас са срещу 11 инфекциозни заболявания. Това са туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит.

В проучване на Националния център по заразни и паразитни болести през 2009 г. са проследени нежеланите реакции от проведените през годината 1211757 имунизации на деца. Съобщени са само 25 случая, или 2 на 100 хиляди, на нежелани реакции. 40% от тях са се изразявали в оток, зачервяване или болка на мястото на инжектирането. В останалите случаи при децата са наблюдавани краткотайно покачване на температурата, отпадналост, безапети-тие. Редките по-сериозни реакции са свързани с алергии.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.