Суджук и кисело мляко пазят имунитета

За да се подобри работата на имунитета е добре да се включат в диетата някои традиционни български храни

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, твърди, че традиционни български зимни храни стимулират имунитета. Той е сложна система, която зависи и от баланса на полезни и вредни микроорганизми в червата. Пробиотиците са микроби, които се борят с болестотворните микроби. Пребиотиците са вещества, които подпомагат развитието на пробиотиците, а комбинацията от двете са симбиотиците.

Българско саламурено сирене е от храните, които помагат по естествен път в червата да се заселят добри бактерии

То има два етапа на узряване и това му дава предимство пред други видове сирена.

При първия етап – ензимния, се пресича млякото. При втория специфични за нашия регион лактобацили водят до доузряването му. А лактобацилите са най-полезните микроби за храносмилателните органи, изтъква проф. Кантарджиев. Те притежават най-голямо разнообразие на полезни антигени, стимулиращи имунната система. Освен това имат антимикробно действие. За разлика от западноевропейските традиционни сирена, тукашните лактобацили още в процеса на производство на българското саламурено сирене унищожават вредните микроби, които неминуемо се съдържат в млякото, обяснява професорът.

Киселото мляко е естествен пробиотичен източник

В списъка са обичайни български зимни храни като туршиите и киселото зеле, ферментирали под въздействие на дрождите и лактобацилите, както и суджуците, в които лактобацилите водят до консервиране, казва специалистът.

Имунитетът се подсилва с т.нар. подкиселяване на организма. При поява на болка в гърлото е добре след всяко хранене да се хапва парче лимон. Но с таблетките витамин С трябва да се внимава. На организма са му нужни 75 милиграма витамин С дневно. Много от разтворимите таблетки съдържат в пъти повече и ако човек използва такива, е препоръчително да не е постоянно, за да не натоварва бъбреците си, подчертава проф. Кантарджиев.

Използването на билките почива върху вековния опит, доказали са се в живота, но когато се прилагат грамотно. Те също като лекарствата може да станат вредни и опасни, когато се изписват от неспециалист. Със сигурност човек няма да си навреди през зимата с някои от многобройните видове бонбони за смучене с билкови екстракти. В тях полезните растителни вещества са в подходящи комбинации и пропорции и водят до намаляване на микробите в устата и носоглътката, пояснява професорът.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.