https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Продължителността на живота зависи от името?

0

Името, което носим, беше изтъкнато като предпоставка за дълголетие

името
Според списание Science Daily продължителността на живота на човека може да зависи и от… неговото име

Това потвърждават американски учени, които подробно анализират данни и свидетелства за смъртта на жители на няколко щата: Алабама, Мисури, Илиноис и Северна Каролина.

Учени от Университета на щата Мичиган изследват кои са най-разпространените мъжки имена в афроамерикански семейства от 1802 до 1970 г. След това проследяват и сроковете на житейския им път.

Оказва се, че името играе съвсем не последна роля за продължителността на живота. След като проверяват три милиона смъртни акта, учените установяват, че имената с библейски произход влияят позитивно върху дълголетието на афроамериканците. Окончателните данни констатират, че тъмнокож мъж, който носи име от Светото писание – например Илайджа или Мойсей, живее по-дълго от някого с обикновено име – като Джон или Сам.

Този феномен учените обясняват с това, че благодарение на името си човекът може да заема висок пост в службата, околните са по-благоразположени към него, има добре развити социални връзки. Всичко това се отразява благотворно битието му.
Някой скептици обаче смятат, че колкото и благозвучно и библейско да е името на човека, то по никакъв начин не може да повлияе върху живота му.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.