https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Стана модерно сякаш да говорим за вредите от различните консервиращи и подобряващи съставки в храните, известни още като Е-та. И това всъщност не е никаква фобия или нещо подобно, защото много от консервантите и оцветителите, които се намират в храните са доказано канцерогени и токсични. Трябва ли обаче всичките „Е” -та да бъдат забранени?

Все пак много от тях действително не вредят, а помагат на храната да се запази свежа. А някои от тях са си направо полезни. Например съставката Е301. Това всъщност е другото име на витамин от групата на витамин С – натриев аскорбат. Среща се в много продукти – месни, хлебни изделия, маргарин или майонеза.

В производството на хляб например въпросното Е се използва като антиоксидант, който се характеризира с регулацията киселинността и предпазването на продукта от разваляне. В производството на консерви и колбаси, Е301 предотвратява изменението на нитрати и появата на горчив вкус.

e-flickВъпреки, че е получен по изкуствен път, чрез химичен синтез, то Е301 представлява нищо повече от натриева сол на аскорбиновата киселина и не води до странични действия. Той е напълно безвреден в дневни дози под 15 мг обаче. Да се погълне повече от това количество само с храната е невъзможно, дори съдържанието на Е301 да е леко завишено.

Това, което прави Е301 е да подпомогне за добрата работа на имунната система, като също така взема дейно участие в остеогенезата – образуване на костна тъкан и влияе положително на метаболизма, като спомага за усвояване на микроелементите от поетите хранителни продукти. Освен това антиоксиданта може да спомогне да по-добрият изглед и вид на косата и ноктите, заради това, че кератиновите образувания и тяхната здравина основно се подпомага от оксаловата киселина, в която се трансформира излишъка от натриев аскорбат.

Но и тя си има негативи. Заради това, че благоприятства образуването и на бъбречни камъни, храни със съдържание на Е301 не бива да се приемат или избягват от хора, които страдат от хронични заболявания на бъбреците или пикочните пътища.

Хранителната добавка е разрешена във всички развити страни и след множество проведени изследвания е доказано безвредна и хипоалергенна.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.