И здравословното хранене може да причини вреда на здравето. Прочетете ЗАЩО!

През последните десетилетия се обръща голямо внимание на храненето като важно условие за добро здраве

 

броколи
И здравословното хранене може да причини вреда на здравето. Прочетете ЗАЩО!

Проведени са хиляди изследвания за действието на различни продукти, за способността им да лекуват или да причиняват заболявания, когато се употребяват в по-големи количества. Научните тестове и анализи хвърлят нова светлина върху някои широко разпространени схващания и дори опровергават част от тях.

Бобът, царевицата, броколите и лукът образуват най-много газове в червата, причиняващи подуване на корема и усещане за тежест. В това има голяма доза истина, но до тези храни достойно място заемат и млечните продукти. Причината е съдържанието на захар, наречена лактоза. При много хора липсва необходимият за усвояването й ензим, без това да има някакви клинични прояви. Две чаши мляко могат да увеличат 8 пъти отделените газове. С възрастта тялото все по-трудно разгражда и абсорбира лактозата. От групата на млечните продукти по-лесно се усвояват киселото мляко и сладоледът, а по-трудно – прясното мляко. При зеленчуците, предизвикващи бурна реакция в стомаха, първото място заема артишокът, след него идват пащърнакът, карфиолът и зелето.

Пикантните храни дразнят стомаха и честата им консумация може да причини язва. Това схващане вече е в историята. Доказа се, че основният виновник за заболяването е бактерията хеликобактер пилори. Язва може да се развие и от честата употреба на някои медикаменти, като ацетилсалицилова киселина, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни лекарства. Пикантните храни биха могли да задълбочат стомашните неразположения, но те не причинят язва.

Погълнатата дъвка може да залепне по стените на храносмилателния тракт и да създаде проблеми. Няма такава опасност, твърдят лекарите. Тъй като дъвката не се разпада в устата, може би ви звучи логично, че ще остане неразградена и в стомаха. Тя обаче се придвижва нормално по целия храносмилателен тракт и организмът я изхвърля до няколко дни след поглъщането й.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.