https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

И стволовите клетки от зъб могат да спасят човешки живот

0

Нов уникален метод откриха учени, чрез който могат да се съхранят стволови клетки, с възможност при нужда да се използват за лечение. Ако сте пропуснали по време на раждането да направите това, то може и в по-късна възраст да бъде направено чрез извличане на клетки от зъбите. И по-точно от пулпата на зъба. Революционната новина идва от наш, български стоматолог, който е и първият практикуващ модерната технология в България. За целта е най-подходящо времето, когато се сменят млечните зъби – между 5-та и 13- тата година на детето.

teethОсвен от млечните зъби, могат да бъдат използвани и стволови клетки, извлечени от мъдреци. Последните са незаменими при възстановяването на черен дроб, докато от млечните зъби клетките могат да помогнат при регенерация на нервната, сърдечната, костната и мускулната система на организма, обясни д-р Веселин Алексиев. В наши дни именно лечението на различни заболявания, често завършващи трагично, чрез възстановяване на тъкани е насоката, в която медицината се развива, намираща решения за много неразрешими задачи.

Извличането на стволовите клетки става бързо, лесно и безболезнено. Зъбът не бива да е много разклатен, не бива да има и налична инфекция. Необходимо е да бъде без кариес, а корена му да е цял и запазен. Един млечен зъб е носител на между 10 и 100 000 клетки. След извършване на процедурата зъбът се поставя в специален съд и се транспортира до съответната тъканна банка.

Стволовите клетки, извлечени от млечен зъб могат да се съхраняват в банката до 20 години. За да е сигурно, че при едно евентуално лечение всичко ще протече нормално, специалистите препоръчват да бъдат извадени две млечени зъбчета с цел да има повече наличен биологичен материали.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.