https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как се прави чаша хубав чай?

0

Ето няколко експертни съвета как да си направите сами чаша хубав чай

hubav chai
Над 76% от хората по света пият поне по 1 чаша чай на ден. Поколения наред са дискутирали как се приготвя хубав чай, от какъв вид, колко дълго се вари, кога да му се добави мляко.

В известното си есе „Чаша хубав чай“ от 1946 г. писателят Джордж Оруел изрежда 11 стъпки за хубав чай. Казва, че спорът дали да му се слага мляко и колко е един от най-ожесточените – „във всяко британско семейство вероятно има две школи, които застъпват различни възгледи по този въпрос“.

Марк Миодовник от Лондонския университетски колеж установява химическия състав на перфектния чай.

Според него първата стъпка за един добър чай е да се използват чаени листа, а не чаено пликче.

„При добавянето на гореща вода листенцата се раздвижват и разбъркват, което позволява да се извлекат максимално благоуханните аромати“, казва той пред радио Би Би Си.

Ако листата са плътно опаковани в торбичка, не са в състояние да експонират палитрата си от вкусове и аромати. Въпреки това 96% от чая в Англия е разпределен в пакетчета – най-удобния вариант за бърза консумация. Д-р Миодовник казва, че втози случай е важно поне да има пространство вътре в пакетчето.
Втората стъпка е да се използва филтрирана или мека вода. Ако над водата плува „восъчен“ слой, виновник за това е твърдостта й. „Твърдата вода съдържа много повече калций от меката. Той се свързва с растителните екстракти в чаените листа и така се образува „ръждата“. Така че, ако живеете в район с твърда вода, първо я филтрирайте“, казва Миодовник.

КАК ДА ГО ПРАВИМ

Водата от чешмата да се източи, преди да напълните каната защото е престояла цяла нощ в тръбите и си е взаимодействала с утайките, които остават по тях.

Ако правите чай сутрин, оставете водата да теча няколко минути, преди да напълните чайника. Това е особено важно в жилища със стар водопровод.

Третата стъпка е: употребявайте вряща вода за черния чай, но не и за зеления. Черният и зеленият чай са едно и също растение, но листата му се обработват различно. Листата на черния чай се излагат на въздух и се омачкват. Така се проявяват горчивите танини и по-флоралните и плодови аромати.

Листата на зеления чай не се третират и в тях по-малко от танините се окисляват. Танините се разтварят във вода при 80 градуса, затова черният чай се залива с вряща вода, за да се проявят характерните вкусове. За зеления чай е нужна много по-ниска температура.

Последната стъпка е да бъдете търпеливи и да оставите чая да престои в горещата вода, пише „Здраве без лекарства“. Според Миодовник британците не оставят чая да се запари колкото е нужно.

„В чая има над 30 000 вещества и всички те се нуждаят от време, за да се появят. Повечето хора запарват доста по-малко от 2 минути. Но проучването показа, че 2 минути е минимумът. Нужни са дори 8 минути запарване.“

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.