Хроничното безсъние е опасно за живота

Хроничното безсъние може да доведе до усложнения, които да застрашат живота

 

безсъние Учени от Университета в Аризона са изследвали ефектите на безсънни нощи, както и на недоспиването. Те открили, че хроничното безсъние (в продължение на шест години или повече) увеличава риска от преждевременна смърт с 58%. Освен това, хроничното безсъние повишава нивото на възпалението в кръвта, което води до сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, рак, деменция и депресия.

Безсънието е разстройство на съня, което се характеризира с трудности при заспиване, нарушен сън и ранно събуждане. Хроничното безсъние с продължителност от най-малко три месеца, както и нарушеният сън, който продължава най-малко три пъти седмично са повод за притеснения и евентуални проблеми със здравето. Учените са анализирали данните от изследване, което започнало през 1973 г. и е продължило около 40 години. Те откриват, че именно хроничното безсъние увеличава риска от възпаленията, които се образуват в кръвта заради наличието на С-реактивния протеин.

Хората, които имат хронично безсъние е по-вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания и заболявания на дихателните пътища. Резултатите не зависят от получаването на сънотворните, пол, възраст и други фактори. Преди изследователи са свързани смъртта с безсъние, но механизмът на това явление остава неясен.

Освен това, безсънието има ужасни последици за мъжете. Изследване на 741 мъже на средна възраст в продължение на 14 г. (4% от тях са страдали от безсъние) показа, че мъжете, които не са спали нормално през нощта, са имали 4,3 пъти по-вероятно да умрат в ранна възраст. Но ако човек е има високо кръвно налягане или диабет тип 2, шансовете се увеличават 7 пъти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.