Защо хроничната умора е сериозно заболяване?

Хроничната умора често се пренебрегва, не се лекува и това води след себе си множество усложнения

 

хроничната умора
Защо хроничната умора е сериозно заболяване?

Но как всъщност се появява хроничната умора, сериозно заболяване ли е и защо лекарите пренебрегват хроничната умора?

Центърът за изследване на инфекциите и имунитетета в Колумбийския университет установи, че синдрома на хроничната умора е истинско заболяване, което е в резултат на нарушения в имунната система. Това е физиологично, а не психично разстройство.

Известно е, че хората с този синдром страдат от силна умора, неспособност за концентрация, заради главоболие и мускулни болки. Този проблем измъчва милиони хора по света, но няма точна статистика, защото медицинската общност е скептична по отношение на синдрома на хроничната умора. Американските учени призовават да се обърне внимание на пациентите, които страдат от хронична умора.

Трябва да се идентифицира възможно най-рано болестта с помощта на кръвни маркери. И сега това е много по-лесно да се направи, защото учените са намерени ясни имунни промени при хората, които страдат от хронична умора. Синдромът на хроничната умора е известен също като миалгичен енцефалит. В проучването, експерти анализираха синдром на ниво 51 биомаркер в кръвната плазма на 298 пациенти и 348 здрави хора.

Това дава възможност да се разпредели отделна схема за хора, страдащи от синдрома, в продължение на три години или по-малко. Интересно е: хроничната умора се открива по-лесно при хора, които са придобили този синдром наскоро, отколкото при такива, които боледуват повече от три години. Точно заради това специалистите я наричат хронична. По време на изследванията вниманието на специалисти е привлечено по-специално от гама интерферон, който е свързан с умора, която се проявява след вирусни заболявания като инфекциозна мононуклеоза.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.