Хрема или синузит? Ето как да ги различите!

Хрема, която не минава повече от 10 дни, може да е синузит

Това е възпаление на околоносните кухини, от което страдат хора на всякаква възраст. Появата му се дължи на вируси, бактерии, алергии, травми, гъбички.

Синузитът може да е остър или хроничен. При остър възпалението се проявява при отслабен имунитет. Не е изключено симптомите да продължат дълго – един-два месеца. За хроничен синузит причина често са изкривена носна
преграда, трета сливица, грануломи на горните кътници. Заради тях се появят отоци в околоносните кухини, секретите не могат да се оттичат и водят до инфекция.

Освен продължителността на хремата други симптоми за синузит са постоянна тежест в главата и често главоболие сутрин. Секретът от носа е по-бял и гъст, а може да бъде и жълт – гноен. Вероятно е ушите да са заглъхнали. Понякога има и оток на лицето – около носа.

Синузитът е сериозно заболяване – инфекция в главата

Самолечение не се препоръчва. Задължително е да се отиде при специалист по уши-нос-гърло. След преглед и микробиологичен анализ на секрета от носа той ще установи от какво се получава възпалението, за да предпише правилното лечение.

Ако се опитвате да облекчите симптомите, докато чакате за резултатите от направеното изследване, недейте да слагате солена вода или всякакви други лекове, традиционно препоръчвани за отпушване на носа. Така ще раздразните лигавицата. Тя съдържа множество слузни жлези, които активират производството си и избутват навън онова, което попада в носа. На практика използваните продукти изобщо няма да стигат до околоносните кухини, пояснява известният оториноларинголог проф. д-р Георги Едрев.

Инфекцията е в синусите и дишането ще стане свободно, когато тя се излекува и се оттекат секретите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.