Хранителни разстройства съсипват здравето на българина

Хранителни разстройства наричаме заболявания, които се характеризират с нередовни хранителни навици и безпокойство за телесно тегло

хранителни разстройства
Хранителни разстройства съсипват здравето на българина

Хранителни разстройства могат да включват недостатъчно или прекомерен прием на храна, което в крайна сметка може да увреди благосъстояние на индивида. Най-често срещаните форми на хранителни разстройства включват анорексия невроза, булимия невроза, и склонност към преяждане разстройство и засягат жените, така и мъжете.

Болниците в България приемат всяка седмица по десетина души с хранителни разстройства. От тях в България в момента страдат над 150 000 души, съобщи пред в. „Монитор“ проф. Донка Байкова.

Освен признатите от СЗО за болести булимия, анорексия и орторексия (фикс-идея да се яде здравословно) към хранителните разстройства спадат и суровоядството и пълното веганство.

„Напоследък има ново болестно вманиачаване – прегорексия, която засяга бременните. Отначало те подбират и намаляват храната, уж спазвайки режим на хранене, но стигат до пълен отказ от храна. Заедно с това спортуват интензивно, за да запазят фигурата си отпреди бременността“, обясни проф. Байкова.

Засегнатите си обменят съвети и рецепти в закрити групи в социалните мрежи. Те нямат чувството, че увреждат здравето си и че излагат на риск живота на нероденото си бебе.

Общото при всички хранителни разстройства е драстичното отслабване. В резултат на лишаването от някои храни се уврежда и храносмилателният тракт. Вестникът цитира психиатъра д-р Веселин Герев, според когото хранителните разстройства са психични. „Тези хора изкривяват мисленето си, за тях отслабването става фикс-идея“, казва той.

Но прекаленото отслабване и поддържането на фина фигура пречат на жената да забременее. Изследване в САЩ показва, че кльощавите жени имат по-малък шанс да забременеят в сравнение със закръглените и дори в сравнение със затлъстелите. Причината е, че гладуването, дори ограничаването само на белтъчините с цел отслабване снижава броя на годните за оплождане яйцеклетки.

„Все повече мъже развиват анорексия от годи-на-две насам, след като са започнали диета от солидарност заедно с приятелките си“, каза проф. Байкова.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.