3 задължителни примера за здравословно съчетание на храните

Защо правилното комбиниране на храните е важно за дълголетието и запазването на организма млад и здрав?

здравословното хранене
3 задължителни примера за здравословно съчетание на храните

 

Лекарите в областта на здравословното хранене смятат, че ако човек използва два несъвместими продукти, тяхното разграждане ще е сложно. Лошото усвояване на храната не изпълнява предназначението на храненето и не снабдява организма с всички необходими елементи. Хаотичният прием на храна се натрупва в тялото под формата на мазнини и токсини.

Същността на правилното комбиниране на храната се крие в онова, което специалистите наричат разделно хранене – това е съвместимост на различни продукти в едно ястие или за едно хранене.

Теорията на разделното хранене разделя всички продукти на протеини, въглехидрати и живи храни, които се определят като природни продукти, които не изискват обработка: плодове и зеленчуци (с изключение на картофите), плодови и зеленчукови сокове. Въглехидрати са – картофи, захар, зърнени храни, мед, брашно. Протеини – месо, риба, яйца, боб, ядки, гъби. Живи храни може и трябва да се комбинират с протеини и въглехидратна храна. Но комбинацията от протеини и въглехидрати, е строго забранено. Привържениците на теорията на разделното хранене отдават това на факта, че тази храна не се усвоява напълно и практически гние в организма, като по този начин му причинява големи щети.

Ето три примера за здравословно съчетание на храните

Риба (скумрия, сьомга) + макарони

В по-мазните риби се съдържат омега-3 киселини, които при комбинация с макарони идеално засищат, като същевременно запазват талията тънка. Допълнителен бонус е подобряването на паметта и зареждането с енергия.

Картофи + извара

Съчетанието на тези продукти помага за по-добро усвояване на протеините и подобряване процеса на обмяна на веществата. Важна подробност е, че картофите трябва да са варени или печени, но в никакъв случай пържени.

Зелен чай + лимон

Зеленият чай е превъзходен антиокси-дант, а когато добавите към него лимон, ефектът на пречистване и подмладяване се засилва. Главното е да не добавяте към тази напитка захар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.