Храните в пластмаса – опасни за здравето

Пластмасовите шишета и опаковки за храни могат да бъдат опасни за здравето
Какви типове са те и какво означават символите по тях?


Според материала пластмасовите изделия са 7 типа, маркирани с цифрите от 1 до 7, разположени в триъгълник. Те показват и че опаковката подлежи на рециклиране. Гледайте за тях, защото означават и че продуктът е минал тест за безопасност.

За 4 от тези типове се твърди, че може да са опасни. Полиетиленът (означаван с 1) е най-масово използван. От него се правят например шишетата за вода и безалкохолни.

Те са за еднократна употреба! У нас обаче се използват многократно, дори с години. Например за наливане на минерална вода от извори или за да се съхраняват различни течности – от мляко до ракия.

Тези шишета отделят вещества, влияещи на хормоналния баланс на човека, ако се държат на слънце или се нагреят. Пластмасата им задържа бактерии и миризми, а формата им не позволява качествено измиване.

Поливинилхлоридът (наричан ПВЦ и отбелязван с 3) не се използва за опаковки на храни. От него се правят дограма, подови настилки,
тръби и пр.

От полистирен (отбелязван с 6) се правят чашки за кафе за еднократна употреба, кутии за храна за вкъщи, кофички за кисело мляко. Той принципно не е опасен, но не бива да се нагрява. При висока температура става токсичен. Изпуска в храната стирен, който е канцерогенен.

През 2011 г. ЕС забрани пластмасовите шишета за хранене на бебета да съдържат бисфеноли. На тях трябва да има надпис ВРА free (без бисфенол).

„Много да се внимава с пластмасови продукти, произведени в Китай и някои други страни в Азия“, каза д-р Сергей Иванов от Активни потребители“. „Прегледах статистиката на Еврокомисията. За последните 16 г. има общо 1430 сигнала за опасни храни вследствие на т.нар. миграция на вредни вещества.

Пластмасите са като хората – има по-добри, по-лоши, както и криминални типове“, каза доц. Марчев и даде няколко практични съвета

• Ако купувате храна в пластмасови опаковки, не ги нагрявайте.

• Не слагайте храната заедно с пластмасовата кутия или фолиото в микровълновата фурна.

• За бебета използвайте стъклени съдове или поне слагайте храната в пластмасовите бутилки в последния момент преди консумация.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.