https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Храните с лечебни свойства

0

Всеки знае, че има растения, които имат лечебни свойства. Такива свойства имат и някои храни. Вижте кои са те.

Кисело мляко
Киселото мляко, както и останалите продукти, получени чрез ферментацията на млякото, са чудесен източник на калций и фосфор. Освен това те съдържат и витамини от В групата. Докато тече процеса на ферментиране количеството на мазнините и калориите намалява, а в същото това време се увеличава концентрацията на ви­тамин В. Киселите мле­ка, които съдържат бифидобактерии в концентра­ция не по-малка от 10 на шеста степен живи бактерии на милилитър среда, се наричат „биойогурти“ или „живи мле­ка“ и са чудесно средство за лечение и профи­лактика на дисбактериоза.

морковиМед
Натуралният пчелен мед има бакте­рицидни свойства и изобилие от биологично активни микроелементи. Консумацията на малки коли­чества мед оказва успо­кояващо въздействие, а в големи – тонизира­що, възбуждащо. Използването на меда с лечебни цели трябва да се извършва под наб­людението на специа­лист, но ако просто оби­чате да си похапвате от него няма проблеми. Само внимавайте, защото от него се пълнее.

Моркови
Както е известно в тях се съдържа бетакаротин, който в организма се превръща във витамин А, както и хранителни влакна /целулоза. Освен че е не­обходим за добро зре­ние и укрепване на ли­гавиците, приемът на бетакаротин на­малява вероятността от инфаркт и инсулт. Освен това той е средство за профилактика на рака на белите дробо­ве – в диетите на онкоболните се включва морковен сок.

Морковите се почистват като се изстърже повърхността им и се отрязва върха. За да се запазят витамините в тях, трябва да се варят на тих огън, в неръждаем съд.

Картофи
Картофите са с богато съдържание на вита­мин С, за който обаче трябва да се има предвид, че се губи при продължител­но съхранение на картофите, при термична обработ­ка и повторно затопляне на приготвено с тях ястие. Те съдържат още и голямо ко­личество калий, който е важен за здравето на сърдечно-съдовата сис­тема. Най-голямо наличие от него има в слоя под кожицата, затова е много по-полезно да се консумират необелени пече­ни или сварени картофи.

Цвекло
В състава на цвеклото влизат много полезни вещества, сред които захар, целулоза и раз­лични минерални ве­щества. Неговата консумация нормализи­ра храносмилането и метаболизма и затова силно се препоръчва на хора, страдащи от запек. Младото цвекло е най-полезно, защото в него се съдържат повече минерални ве­щества и витамини. Зелената част на цвеклото може да се добавя към салати и супи. Консумацията на цвекло е особено важна през зимния период, защото набавя необходимите за балансирано хранене вещества.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.