https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Храните, от които имаме нужда според лечителя Петър Димков

0

Храната е нашето гориво. И често нашето лечение. Тя ни дарява с енергия и прилив на нови сили, на наслада, но често е и причина за редица заболявания или състояния. Как да се храним здравословно и полезно, след като има храни, които толкова много обичаме? Оказва, се че и здравословните храни също са много вкусни. А пък лечителят Петър Димков определя най-полезните храни, от които българина има нужда, като в техните редици влизат такива продукти, които диетолозите в някои случаи определят като вредни и недопустими.

hrani hlqbХляб (бял и черен)
Българинът винаги е почитал хлябът като един от основните си хранителни продукти. Той се използва като допълнение към основните ястия. Дори поговорка си имаме за него. Хлябът е полезен за всички възрасти, стига да няма изкуствени съставки, оцветители  и набухватели. Ако хлябът е истински, в неговия състав влизат белтъчини, въглехидрати, витамини, соли. Белият хляб се различава от черния по това, че се прави от пшеница, която няма обвивка, а в нея именно са полезните витамини. В черния пък зърната са цели и той е много полезен при запек и различни стомашни проблеми.  

Готварска сол
Ще кажете тя е вредна. Само в големи количества обаче. Готварската сол е необходима за правилното развитие на човешкия организъм, и без нея нито едно ястие няма вкус. Заедно с различните подправки, готварската сол е необходимата добавка, която прави супата вкусна, пилето така сочно, а картофките неустоими. Все пак имайте предвид, че не бива да се прекалява с нея. Дневната нужда от сол за възрастен човек е около 5-9 грама, а за децата – 2 до 5 грама. Като в това количество влиза и вложената сол в храната. За жалост много хора у нас злоупотребяват с нейната употреба, а това може да е много опасно.

Повечето сол води до риск от различни стомашни смущения, може да предизвика гастрит, страдат и бъбреците, които именно изхвърлят солта. Като една от причините на атеросклерозата и на високото кръвно налягане, на някои кожни страдания, на хронични възпалителни заболявания на храносмилателните органи и др. се приема, че е излишната готварска сол.

Оцет

Оцетът е продукт, получаващ се при ферментацията на виното. Тази вкусова подправка, употребена с мярка, може да се използва като средство за повишение на апетита и подобрение на храносмилането. Но ако се прекали с него, той започва да дразни лигавицата на стомаха, бъбреците и води до някои смущения. Ябълковият оцет е по-добрият вариант за тези, които не харесват силата на винения. В много случаи е добре оцетът да се заменя с лимонов сок.

Тахан
Чудесен растителен продукт, от който се прави любимата българска тахан халва. Самият тахан е много добре средство за засилване на организма. Може да се яде смесен с мед, петмез, със захар, мармалад. Много е вкусен и когато се яде с хляб. От него добре се повлияват такъва заболявания на стомаха като гастрит и язва.

Боза
Кой ли като малък не е пил от любимата, гъста и ароматна боза? Тази напитка е национална за много страни от Балканите. Тайната е в просеното брашно, от което се приготвя. Макар и калорична, тя е пълна с много ценни минерални соли. Пак заради засилващата си сила е добре да бъде приемана от слабовати и болнави хора. При наличието на инфекция или някакво тежко заболяване може да бъде използвана вместо мляко. Бозата има и дезинфекциозна роля за червата, регулира храносмилането: променя благоприятно ферментацията на червата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.