https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Храните, които ще помогнат на съня ни

1

Среднощното похапване е голямо изкушение при доста хора. С него обаче трябва да се внимава, тъй като има храни, които ни пречат да заспим, колкото и малко да сме хапнали. Сред тях са шоколад, кетчуп, люти храни. За щастие има и храни, които имат обратното действие – помагат ни да заспим. Вижте кои са те:

Черешите – тези вкусни плодове са леки и приятни, независимо дали са пресни или изсушени. Те са едни от малкото храни, съдържащи мелатонин – съединение, което контролира биологичния часовник на тялото и регулира съня. Спокойно можете да хапнете череши, тъй като те не само няма да навредят на добрия сън, но и ще го подсилят.

среднощно хапванеБананите имат богато съдържание на калий и магнезий, които са естествени мускулни релаксанти. В състава им влиза и L-триптофан, който е прекурсор на мелатонина.

Препечените филийки без масло или други мазнини също са добри за съня. По принцип във филийките има наличие на мазнини, но то е изключително малко, а въглехидратите, съдържащи се в тях отключват висока доза инсулин, който от своя страна ускорява заспиването чрез освобождаване на умерени дози серотонин.

Подобно действие имат и овесените ядки – повишават кръвната захар, усилвайки секрецията на триптофан и инсулин. Овесените ядки имат богато съдържание на мелатонин, който често се приема под формата на лекарства при безсъние.

Действието на топлото мляко не са бабини измислици. То също има богато съдържание на L-триптофан. Най-добре е да се приема подсладено с една лъжичка мед, не повече. Прекаляването със захарта може да попречи на съня, но малките количества влияят понижаващо на синтезата на орексин – наскоро открит невротрансмитер, който се свързва с бдителността.

Каквото и да правите или хапвате, правете го на тъмно. Не светвайте лампите, а просто изчакайте очите ви да привикнат с тъмнината. Секрецията на мелатонин зависи от интензитета на възприеманата от очите светлина, а ярката светлина може да наруши цикъла на съня ви, защото организмът може да реши, че вече е светло и трябва да се събужда.

Comments

1 thought on “Храните, които ще помогнат на съня ни

  1. Да, определено има храни, които помагат за по-лек сън, но аз лично си мисля че спим неспокойно, защото вечер определено преяждаме! 🙂 По цял ден напрегнато ежедневие, работа, стрес…и вечерта като се приберем в къщи „отпушваме“ всичко с вечерята и накрая – ох, не мога да спя :)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.