Храните, които помагат при рак на гърдата

Ракът като бичът на нашето поколение е изследван и проучван, с цел да се намери ефективно лечение за разновидностите му или профилактични мерки за неговото неразвитие. Но макар медицината да е толкова напреднала, все още не е ясен един от най-важните въпроси: Защо се разболява даден човек от рак?

Според поредното изследователско проучване, ако в късните си тийнейджърски години, момичетата консумират повече фъстъчено масло или ядки, то е много по-малка вероятността да се разболеят от рак на гърдата в по-зряла възраст.

fastacheno-masloЕкипът, провел проучването, смята, че момичетата на възраст между 9 и 15 години, които хапват фъстъчено масло и ядки два пъти в седмицата, имат с 39% по-малък шанс да се разболеят от коварното заболяване или дори да развият доброкачествени образувания на гърдата до 30-годишна възраст.

Под доброкачествени образувания се имат предвид кисти и фиброзни изменения на тъканите на гърдата. Като кистите представляват изпълнени с течност образувания, които са подобни на капсули, а фиброзната тъкан прилича на тази, която се получава при зарастване на рана и образуване на белези.

Макар тези изменения да създават усещането за наличие на бучка, това не е злокачествено образувание и определено не е рак. Освен това понякога може да се усеща напрежение в гърдата, подуване или даже изтичане на секрет от зърното.

И макар такива образувания да не са наличие на рак, все пак има леко повишение на риска от рак в по-късен етап от живота, а резултатите на проучванията показват, че фъстъченото масло по някакъв начин намалява риска от развитие на тумори на млечната жлеза.

Заключенията са били направени въз основа на данните на над 9000 момичета, които са участвали в американско национално проучване за растежа на младежите. Въпросното изследване е било направено в периода 1996-2001 година, като в това изследване са фигурирали подробни данни за хранителните им навици.

Към това са били приложени и данни за претърпени медицински манипулации, като например биопсия за рак на гърдата на същите тези проучвани деца, които вече в периода 2005-2010 година са били големи жени между 18 и 30 години.

След направен подробен анализ на данните вече се е направило и заключението за това клко е полезно фъстъченото масло и ядките, като и се предполага, че подобен ефект може да оказва и редовната консумация на бобовите и житни култури. За тях обаче изводът не може да бъде категоричен, поради това, че липсва такава ясна отчетност за честотата на консумацията на тези храни от децата.

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.