https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Храните алергени – кои са те?

0
настинка и грип

И грипът, както и настинката могат да бъдат доста упорити

Хранителна алергия е когато имунната система възприема определена съставка на някоя храна като потенциално опасна за организма. Тази храна се нарича алергенна. Най-често хранителни алергени са храните, съдържащи белтъци. Такива са:

– морските храни – риба, скариди, омари и раци;
– фъстъците и дървесните ядки – орехи и пекани (американски орехи);
– яйцата;

Децата най-често получават хранителни алергии след консумация на:
– мляко;
– яйца;
– фъстъци и дървесни ядки;
– пшеница;

алергениСмятаният за силно алергенена храна – шоколадът, всъщност е отговорен за много малка част от хранителните алергии.

За появата на хранителна алергия има няколко рискови фактора:

– наследствен – ако някои от семейството има заболявания с алергенен компонент – астма, екзема, сенна хрема и др. Чести са случаите, когато астмата и хранителната алергия са налице едновременно, като тогава  нерядко всяка една от тях протича по-тежко от обичайното.

– възраст – най-често от хранителни алергии страдат малките деца. Храносмилателната система на по-възрастните вече е съзряла и разгражда по-ефективно алергенните белтъци. Децата постепенно израстват алергиите към мляко, соя, пшеница и яйца, но в повечето случаи алергиите към фъстъци и морски храни остават.

– предишна алергия – възможно е алергия, която е била надрасната да се завърне на по-късен етап – в тийнейджърска възраст, при наличие на астма и липса на кожни симптоми при поява на алергията.

За диагностицирането на хранителните алегии няма строго определен тест. За целта се провеждат едно или повече изследвания, като те се съчетават със снемане на подробна анамнеза, за да може да се установи точна диагноза.

Кожен тест се извършва като леко се наранява кожата на ръката или гърба чрез убождане. След това се поставя изследваната субстанция и ако се появи подутина под кожата, то налице е алергия към изследваното вещество. Положителната реакция на кожния тест не е достатъчна за поставяне на точна диагноза.

Чрез кръвния тест се измерва имунният отговор, като се определя количеството на антитела E в кръвта. И при него не може да се постави точна диагноза, ако се взима предвид самостоятелно.

Елиминационен тест се провежда като подозираната за алерген храна се изключва от диетатата за една или две седмици. След това се добавя за кратко. По този начин могат да се идентифицират алергените, но не с абсолютна точност.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.