Как да разпознаем фалшификатите сред храните?

Колко често срещани са фалшификатите сред храните и сред кои храни има най-много ментета?

храните
Как да разпознаем фалшификатите сред храните?

Храните, които купуваме често не са това, което си мислим, че взимаме.

Всеки иска да купува натурални и полезни за здравето продукти. Но заради печалбата някои недобросъвестни търговци продават и фалшификати. Как да ги разпознаваме? Ето някои от най-често срещаните ментета.

Мед

Не търсете евтин мед. На ниска цена ще получите захарен сироп, оцветен с чай. За фалшифициране на меда се използват нишесте, тебешир, захароза и дори пясък!?

Как да разпознаете ментето? Истинският мед има приятен наситен аромат, докато фалшификатът почти не мирише.

Натуралният продукт веднага се разтваря в устата без кристали по езика. Истинският мед не се стича лесно по лъжицата.

Риба

Скъпата риба често се подменя с евтини аналози: есетрата – с маслена риба например; за треска ви продават тилапия, сайра и др. Вместо филе от камбала получавате пъстър сом.

Зехтин

Резултатите от проверките показват, че 70% от продавания зехтин е менте. Дори ако маслото се предлага за чист продукт, често то е лишено от много от хранителните си вещества. Зехтинът се разрежда с евтини соеви или други масла.

Има начини, които могат да ви предпазят от грубите фалшификати. Поставете бутилката на студено – в хладилника истинският зехтин помътнява, сгъстява се и дори се втвърдява.

Червен хайвер

Изкуственият хайвер се прави от желатин, белтъци, яйца и мляко. В истинските рибешки перлички трябва да се виждат „очички“-зародиши.

Изкуствените могат да имат рязък рибен мирис, да не се пукат и да се залепват по зъбите. А ако ги пуснете във вода, не я оцветяват в оранжево. Изкуственият хайвер е много по-евтин.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.