Храни за секси тен

Когато настъпи летния сезон всички ис­каме да се сдобием с привлекателен тен, който да се задържи по-дълго време. Поради тази причина прибягваме до употребата на различни ак­тиватори, стимулатори и др. Ние искаме да ви информираме че, качеството на естествената пигментация може да се подобри и с помо­щта на някои храни, които могат да засилят загара и да го направят по-устойчив. Ето и кои са те:

Червено-оранжевите плодове и зеленчуци
В тях има богато съдържание на бета-каротин, провитамин на ви­тамин А, който сти­мулира изработването на меланина, който пък придава на кожата ни шоколадов оттенък.

тенКонсумацията на плодове сокове
Те помагат за добиването на естествен тен, но не трябва да прекалявате с консумацията на оранжево-червените сокове, тъй като от прекаленият прием на морковено-кайсиев сок пигментация­та на кожата ви може да придобие жълтеникав от­тенък, а освен това може да потъмнее неравномерно и да станете на петна. За да избегнете това е достатъчно да изпивате една чаша сок на ден, както и да не пиете напитката на плажа, а няколко часа преди това.

Консумацията на дини, червени чушки, червени ябълки и круши не създава опасност за появата на петна по тялото, но те имат по-слабо действие в сравне­ние с морковите и кайсиите.

Доматите
Въпреки че са червен зеленчук и също съдържат голямо количе­ство от веществото бета-каротин, всъщност те не стимули­рат пигментацията на ко­жата, и дори я потискат. Канадски учени обясняват това с факта, че доматите възпрепятстват синтеза на меланина, което пък пречи и на появата на загара.

Все пак доматите са много полезни за кожата, защото я предпаз­ват от появата на ситни бръчици, един от нежеланите ефек­ти на слънчевите бани.

Пъпешите
Възстановяват дефицита на микроелементи като калий, на­трий и магнезий, който на­стъпва след 3 часа, прекарани под пряка слънчева светлина. Достатъчно е да изядете 300 гр. пъпеш и тенът ви ще се появи бързо, а обмяната на веще­ствата няма да пострада. Още по-хубаво е, да го консумирате на плажа.

Месо и риба
В тях се съдържа аминокиселината тирозин, която образу­ва тъмният пигмент. За да не купувате козметични продукти, чието полезно или вредно въздействие не е много ясно, просто наблегнете на консумацията на говеждо или свинско печено, както и други месни и рибни блю­да, които по естествен начин ще усилят пигментация­та на кожата. Най-богато съдържание на тирозин има в треската и риба­та тон.

Аскорбинова киселина (витамин С)
За да може тирозинът да образува меланин, му е необходим и витамин С. Затова похапвайте френско грозде, цитрусови плодове и черве­ни чушки. Избягвайте консумацията на грейпфрут, лимони или портокали непосредствено преди излагането на слънце, тъй като е възможно да възникне алергична реакция или поява на червено-кафяви петна.

Алкохол
Не се препоръчва консумацията на алкохол по време на слънчеви бани и особено прекаляването с него. Обичайното питие на плажа е бира, която обаче, освен че ви удря в главата, оказва влияние и върху качест­вото на вашия загар. Има научни доказателства, че при консумацията на слабоалкохолни напитки по време на слънчеви бани меланинът се изработва трудно. Най-пагубно въздействие върху тена оказва консумацията на газираните напитки.

Специалистите съветват по време на слънчевите бани да пиете само минерал­на вода. Тя по никакъв начин не пречи на хубавия загар, а освен това възстановява микрое­лементите, които се изхвърлят от организма с потта.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.