Храни за нашите потребности

За да бъде здрав нашият организъм, той се нуждае от редица витамини и микроелементи. На всички е известно, че витамини си набавяме чрез консумацията на плодове и зеленчуци. Сега ще видим чрез кои храни си набавяме останалите важни неща и за какво помагат те.

Калцият повишава сексуалната активност при мъжете и помага при преждевре­менна еякулация. За жените е полезен по време на месеч­ния цикъл, тъй като намалява болката и неприятното усещане. Набавя се чрез консумацията на орехи, бадеми, смокини и млечни продукти.

Фосфорът играе важна роля за усвояването на витамините от организма и ускорява превръщането на храната в енергия. Подобрява мозъчната дейност, стабилизира ендок­ринната система, стимулира образуването на сперма. Можете да си го набавите от яйцата, орехите, фасу­ла, тиквичките, сиренето, ориза, смокините, рибата, пилешкото, черния дроб.

храни и минералиЙод – той е важен за доброто физическо и умствено развитие, подобрява обмяната на веществата и стимулира растежа на ко­сата. Съдържание на йод има в морските продукти и ананаса.

Цинкът също е важен за образуването на спермата, а освен това подобрява биосинтеза на всички вещества у двата пола. Може да се набави от орехите, граха, capдината, скаридите, чесъна и картофите.

Манганът възстановява репродуктивната функция и е важен за здравето на простатната жлеза. Той изостря вниманието и стимулира лактацията при кърмачките. Съдържа се в яйцата, орехите, ябълките, кайсиите и портокалите.

Молибден и никел се съдържат във фурмите, овеса и елдата. Молибденът играе роля за обема на гърдите, а никелът увеличава твърдостта на гърдата и възбудимостта на зърната. При по-възрастните мъже повлиява за повишаване на потентността.

Силицият е от съществено значение за привлекателността на жените. Подобрява проходимостта на нервните импулси и при двата пола. Може да се набави чрез консумацията на овесена каша, елда и по-дребните сортове круши.

Селенът е важен за добрия вид на кожата – да бъде мека, еластична и гладка. Освен това предотв­ратява образуването на отоци и помага при увели­чена простата. Съдържа се в риба­та, доматите и лука.

Германий – този микроелемент изчиства тялото ни от шлаки и токсични вещества, стимулира имунната систе­ма и ни предпазва от вирусни инфекции, а също така повишава либидото. Може да се набави чрез консумацията на зеленчуци­ и чесън.

Калият влияе положително на сърдечния ритъм и предотвратява инсулти­те. От значение е за общата активност, подоб­рява работата на хормони­те, усилва позитивните емоции и доб­рото настроение. Наличие от него има в бананите, орехите, ориза и спанака.

Магнезият помага при стресови състояния,нервност, депресия, тъй като намалява стресовите реакции. Той повишава позитивните емоции и повлиява добре на жените при проблемите им преди менструация. Регулира обмяната на белтъчините и стимулира производството на сперма. Организмът си го набавя от карто­фите, фурмите, елдата, телешкото, орехите.

Натрият оказва изключително благотворно влияние върху лимфната система, забавя процеса на старе­ене, подобрява движенията и еластичността на мускулите, активизира проводимостта на нервните импулси. Набавя се от те­лешкото месо и целината.

Сярата също забавя стареенето. Освен това изостря вниманието и е важна за топлообмена. Съдържа се в яйцата, лука, чесъна, зелето, ряпата.

Мед – той има важна роля в образуването на червените кръвни клетки, стимулира производството на хемоглобин и влияе добре на нервната сис­тема. За да си го набавите консумирайте моркови, кайсии, орехи и зеленчуци.

Кобалт – той също е важен за кръвта, тъй като подобрява работата на еритроцитите. Набавя се от пчелния мед, млякото и говеждото.

Желязото увеличава производството на хемоглобин и регулира дейността на еритроцитите. Важно е да косата, за да бъде тя по-гъста и плътна. Влияе върху сърдечната дейност и осигурява пренасянето на кислорода в организма ни. Съдържание на желязо има в елдата, вишните, ябълките, нара, копривата, бадемите, стафидите, кайсиите, меда.

Хром – неговата роля е да регулира обмяната на заха­рите и помага за произ­водството на енергия. Намира се в говеждото, царевич­ното масло и в по-малки количества в пилешкото.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.