https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Храни понижават нивата на холестерола

0

Холестеролът е онова нещо, което помага на нашия организъм да е здрав и балансиран. Той е един вид „строителен материал“ за клетките, като подпомага синтезирането на хормони, влиза в действията по изграждането на клетъчните млембрани, както и служи за защитно покритие около нервите. На вид може да се опише като мастна субстанция, която се синтезира пряко от организма. Синтезираният от организма холестерол постъпва право в черния дроб, където се свързва с белтъци и така се получават липопротеидни комплекси, на които пък дължим транспортирането му в кръвта.

Лекарите и лаборанти, измерват два вида липопротеидни комплекси. Едните са с ниска /LDL/ плътност, а другите – с висока /HDL/. Тези с ниска плътност спрямо другите са огромни. Те бувално се търкалят от кръвта и артериите, като при този случаи става възможно холестеролът да се отдели от обграждащите го протеини – нещо, което не бива да се случва, и да навлезе дори в артериалната среда. От там с течение на времето, тя се удебелява и се намалява нейния лумен.

losh-holesterolСледва от това, че заради по-малкия лумен, бива затруднен кръвотокът и става възможно образуването на кръвоносни съсиреци. А това носи голям риск за сърцето и мозъка. Увеличава се риска от проблеми със сърдечната или мозъчната система. Ето защо липопротеините с ниска плътност, са ни известни и като „лош“ холестерол. Истината е, че това е холестерол сбъркал пътя. Но това бъркане може да ни навлече много неприятности. Особено, ако нямаме намерение да намаляме мазнините. Ако обаче сте решили, че е време да направите нещо за своето здраве, може би е добре да погледнете ето тук – храните, които намаляват и контролират опасните нива на холестерола, и то с удоволствие. Кои са тези храни?

1. На първо място разбира се, това са храните от растителен вид. Доказано е, че растителните станоли и стероли са способни да допринесат за намаляване на общия холестерол с над 8% и то за период от време от три седмици. Всичко, което трябва да се прави в този случай е да се спазва беден на наситени мазнини режим.

2. Друг вид храни, които ще изгонят излишния холестерол, са различните видове бобови. Те са особено ценени заради високото съдържание на фибри. Това от своя страна ги прави бавноусвоими и засищащи ни за дълго. Освен това, тези фибри способстват и за по-малкото усвояване на наситените мазнини от човешкото тяло. Което пък регулира и контролира теглото, предпазвайки от натрупването на плаки в артериите.  Освен това, фибрите успяват и да оберт мазнините, както и други вредни вещества от червата. Така че се замислите за евентуална смяна на вида хляб, който консумирате у дома, и предпочетете пълнозърнестия.

3. Третият вид храни са любимите ядки. Не е много ясно как става така, че спомагат за нормални нива на холестерола, но е факт, че са много ценен помощник в борбата с натрупалите се плаки. Но трябва да знаете, че ядките, за да имат желаният ефект над холестерола, трябва да са неосолени и по възможност сурови.  Солта е враг номер едно на сърцето, затова като цяло старайте се да я избягвате или приемате в минимални количества.  Доказано е, че са ви нужни само по 10 ядки на ден и ще се радвате на намален холестерол с близо 5%, което е от особено значение за хората с високи стойности на кръвното налягане, и на холестерола.

Следва…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.