5 неверни мита за храненето

Има някои широко разпространени твърдения, които не е много ясно заради какви научни или практически доказателства са се появили или пък са силно преувеличени

5 неверни мита за храненето

Митовете обаче са толкова често повтаряни, че хората вече ги смятат за абсолютна истина.

  1. Да се яде след 18 часа е вредно. Това не е вярно и може даже да ви лиши от енергия вечер, защото не си лягате в 21 часа. Истината е, че не трябва да се яде 3 часа преди лягане и че вечерята трябва да е лека.
  2. Не бива да се похапва между основните хранения. Напротив – междинните закуски даже са полезни. По малко храна по-често е по-добре. Допълванията с плодове, ядки, сурови зеленчуци осигуряват енергия.
  3. Мазнините се изключват. Правилно е да
    се ограничават. Но ако храната е съвсем без мазнини, не може да се смила нормално. Мазнината помага на организма да разгражда витамините А и Е. Ако няма достатъчно мазнини, той спира да произвежда хормони.
  4. Въглехидратите трябва да се намалят. Вярно е за простите въглехидрати – например от захар, сладка, сладки напитки, бял хляб, картофи. Трябва да си набавяте повече сложни въглехидрати – от зърнени и бобови храни, плодове, зеленчуци.
  5. Соковете са полезни. Категорично не е вярно, ако сравнението е със самите плодове. Сокът почти не съдържа фибри, а количеството витамини и минерали е по-малко от-колкото в самия плод.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.