Храненето в офиса е вредно за вашето здраве

За голяма част от жителите на големите градове животът на практика преминава в офиса

 

офиса Освен липсата на движение и изсушения от климатиците въздух храненето също крие големи рискове на работното място. Лекарите обаче ни успокояват, че има начин да съвместим офисния живот със здравословното хранене.

ПРОБЛЕМИТЕ

Един от най-разпространените проблеми сред служителите в офис е наднорменото тегло. Експертите са категорични, че виновна за това е самата среда: на масата за събрания има кутия бонбони, често някой от колегите носи нещо вкусно, в коридора е поставен автомат за бисквити, сладкиши и газирани напитки, хапваме със съседа по бюро „за компания“… Учените са пресметнали, че когато е в компания, човек консумира 30% повече калории, отколкото ако се храни сам. Когато този режим е в комбинация със заседнал начин на жив от и стрес, рискът от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и диабет се покачва значително. Нараства и вероятността от нарушения на храносмилането: тежест в стомаха, усещане за дискомфорт, подуване – това са само част от неприятностите, възникващи в резултат на системно неправилно хранене.

В ЦИфРИ

Специалистите обясняват, че на 1 кг телесна маса в течение на работния ден се изразходват от 11 до 12,5 ккал. Това означава, че например при тегло 60 кг служителят трябва да изразходва около 700 ккал, За сравнение един сандвич съдържа 100 г сирене (около 350 ккал), 100 г колбас (250 ккал) и черен хляб (в 100 г хляб има около 200 ккал).

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.