4 правила за здравословно хранене за болните от рак

Болните от рак трябва да променят диетата си. Колкото по-скоро го направят, толкова по-добре. Ето 4 полезни правила

болните от рак
4 правила за здравословно хранене за болните от рак

Болните от рак е добре да преминат почти изцяло на алкално хранене.

Пълно е с киселинни храни и човек не знае откъде да започне. Ето първите стъпки:

Яжте зелено

Киселинните храни правят клетъчната среда с киселинна. Това се нарича латентна клетъчна ацидоза и тя е най-хранителната за туморите. Най-алкални са кръстоцветните зеленчуци като карфиол, броколи и зеле. Те трябва да са в чинията ви всеки ден, най-добре сурови. В плодовете има много витамини и минерали и затова трябва да се яд ат поне 3 плод а дневно.

Подменете белтъците

Тетероцикличните амини и полицикличните ароматни въглеводороди се образуват, когато се готви месо (телешко, свинско, пилешко или риба) на силен огън (на скара или пържено). Тези съединения обаче са мутагенни, а това ще рече, че променят ДНК и има риск да се развие рак. Ето защо трябва да се яде малко месо. Вместо от него белтъчини се набавят от боб, грах, леща и ядки.

Отрежете захарта

Туморната клетка яде повече глюкоза от здравата. А при обмяната на захарта се образуват киселини, което подпомага растежа й. Сладките храни затрудняват панкреаса да произвежда инсулин и това също води до растеж на туморите. А и не забравяйте, че във фруктозния сироп от царевица (най-масовата форма на захар в
храните) има и канцерогенен живак.

Затова болните от рак трябва да спрат захарта във всичките й форми – дори наруралните като мед и сироп от агаве. Така ще се предпазят и от дефицит на магнезий, който се харчи много при метаболизма на захарите.

Отрежете глутена

Зърнените храни с глутен като пшеница, ръж и спелта предизвикват възпаление. Затова печивата с тях също трябва да се изключат от антираковото меню. В глутеновите храни има и захари, и вредни мазнини. Вместо тях яжте органичен ориз, киноа и амарант.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.