Профилактиката на онкологичните заболявания трябва да започне с правилно хранене

Научете как и защо правилното хранене може да предотврати голяма част от онкологичните заболявания

 

хранене
Профилактиката на онкологичните заболявания трябва да започне с правилно хранене

 

Всекидневното меню трябва да включва продукти, съдържащи груби растителни влакна – зеленчуци, плодове, зърнени храни. Т.нар. фибри помагат на храната да не се задържа дълго време в червата. Освен това самите канцерогени могат да се свържат с грубата хранителна тъкан и да се изведат от организма. Всеки ден трябва да се ядат продукти, богати на витамините А и С, които имат превантивен ефект срещу рака. Не се препоръчва витамин А да се взема под формата на таблетки заради риск от предозиране, който води до токсично действие. Хранителният ви план трябва да съдържа зеленчуци от семейство кръстоцветни -обикновено зеле, броколи, цветно зеле, къдраво, брюкселско.

Фамилната обремененост с онкологични заболявания е силен рисков фактор. Хората с генетична предразположеност задължително трябва да се наблюдават и да провеждат редовни профилактични прегледи. В някои случаи лекарите препоръчват ваксиниране. Най-често злокачествените заболявания се появяват след 50-60-годишна възраст. Някои разновидности обаче са характерни за детската -например онкохематологичните. Други спохождат хората на средна възраст -между 30 и 45 години. Такъв е ракът на маточната шийка. Карциномът на гърдата е най-разпространен след 40-годишна възраст, но ракът на яйчника се появява по-рано.

Специалистите изтъкват, че една трета от тези заболявания може да се предотврати с профилактика – контрол на тютюнопушенето и употребата на алкохол, рационално хранене, умерена двигателна активност, редовни прегледи. А голяма част от пациентите би могла да преживее рака или да има по-дълъг и качествен живот, ако болестта е открита и лекувана в ранен етап.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.