Хранене през пролетта – яж и слабей

През пролетта често се случва така, че час след като сте обядвали, например вие вече сте гладни

 

proletta

И то имате нужда да хапнете точно определени храни – сладко, солено, кисело, хляб. Следователно, тялото ви изпраща сигнал, че липсва нещо специфично. Пролетта е сезон, в който организмът се пренастройва.

Имате нужда от разнообразна диета, здравословен начин на живот и правилно хранене. Ние всички знаем, че силата на нашето здраве зависи от балансираната храна, редуването на труд и почивка, стабилното психическо състояние, правилното отношение към тялото и избягването на преумората. През пролетта обаче, именно умората може да ни накара да злоупотребим с някои вредни храни.

Как да балансираме храненето през пролетния сезон?

Ако искате шоколад то на тялото му липсва магнезий. Търсим го в ядките, семената, бобовите растения.

Ако искате да ядете хляб приемайте повече протеинови храни – риба, месо и боб.

Ако искате солено, това означава, че нямате достатъчно хлорид. През пролетта хапвайте повече морска риба.

Имате ли наднормени килограми? Трудно ви е да минете на диета? Възможно е да не разполагате с достатъчно калций в организма. Яжте риба, морски дарове, броколи, сирене, извара.

Искате ли кафе и чай? Кой не иска да се тонизира рано сутрин с чаша ароматно кафе… За да не прекалявате и за да сте свежи приемайте различни видове зеле, боровинки, хрян.

Искате ли газирани напитки след хранене? Това е вредна загуба на калций. За да компенсирате яжте извара.

Ако искате винаги да ядете, все повече и все по-вредни храни, то най-вероятно ви липсват две важни аминокиселини – триптофан и тирози . Триптофанът се намира в сиренето, черния дроб, стафидите и спанака.

Тирозинът се открива лесно в оранжевите и червени плодове и зеленчуци.

Ако в тялото ви има достатъчно витамини В1 и В2, то по-рядко ще изпитвате глад през пролетта. Може да ги откриете в ядките, семената, бобовите растения, свинското, рибата тон, камбалата, пуешкото, свинското и слънчогледовите семки.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.