https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Хранене пред телевизора? Забравете!

0

Навикът за хранене пред телевизора е вреден, той причинява различни здравословни проблеми – на първо място хранителни разстройства и затлъстяване. Това твърдят специалисти по хранене от САЩ, които мотивират съвета си с резултатите от свое специализирано изследване.

От хранене пред телевизора се трупат наднормени килограми

Сътрудници от Илинойския университет заснели на видео как вечерят 60 семейства доброволци, разказват за изследването от medikforum.ru. Специално било проследено за всяко от семействата как реагират и как се отразяват на здравето им различни разсейващи шумове и смяна на кадри от телевизора. Тези дразнители карат мозъка да реагира автоматично; автоматичната реакция при гледането на телевизор, съчетана с хранене по същото време, се оказва решаваща за негативния ефект от въпросното съчетаване.

Шумът и отвличащите сигнали въздействат върху храненето; човекът губи контрол върху апетита си, категорични са специалистите. Нараства рискът от неусетно преяждане, от което следва затлъстяване. Отключва се и механизмът на безразборно пъхане в устата на всяка храна, която ти попадне, включително нездравословна.

В рамките на експеримента доброволците били разделени на две групи по хранене. В едната било организирано хранене в среда с работещ телевизор и прахосмукачка, а в другата за хранене била осигурена спокойна среда. Резултатите показали разлика в начините на хранене за възрастните и за децата.

При хранене пред телевизора възрастните похапвали повече тестени храни, зеленчуци и бисквити и се наливали с безалкохолно – в сравнение с възрастните от групата по “тихо” хранене. Децата в шумната група били оставяни “на самотек”, с тях почти не се говорело и никой не ги съветвал как да формират навици за здравословно хранене. Това е пропуснат шанс, защото хранителните навици от детството трудно могат да се променят в зряла възраст.

Хранене пред телевизора е също толкова вредно, колкото и да си чатиш на масата за хранене, обобщават американските специалисти. По този начин новото поколение ще навлезе в света на възрастните с превратна представа за храненето, което трябва да се прекрати при усещането за ситост. И основната вина за това е на родителите, които сами най-погрешно избират хранене пред телевизора.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.