Храната пази от рак, храната предизвиква рак

Храната пази от рак, но може и да предизвика неприятното заболяване. Затова алкалните храни са полезни, а препечените – не

храната

Добрата храна е в основата на добрия живот. И когато човек чуе диагнозата си за болест, която променя живота му или го застрашава, инстинктивно се насочва към промяна на своето хранене.

Все повече научни изследвания откриват пряка връзка между обработените и съдържащи захар храни и болести като диабет, артрит и рак.

Някои учени дори съветват киселинните храни да се изключат изцяло за сметка на алкалните. Защото е доказано, че туморните клетки умират в алкална среда. А киселинните храни поддържат възпаленията – основна причина да се развие рак.

Борба с възпаленията

При здрав човек възпалението започва, когато увредена тъкан започне да отделя някои вещества. В отговор белите кръвни клетки отделят други вещества, стимулиращи клетките да се делят и да растат по-бързо, за да възстановят увредената тъкан. Щом раната зарасне, възпалението свършва.

Ако то е хронично обаче, ще продължи и без рана и няма да свърши. Защо има такива възпаления, все още не е ясно. Може да е заради нелекувани инфекции, може да е имунна атака срещу нормална тъкан или заради затлъстяване. С времето такова възпаление уврежда ДНК и води до рак.

Ако обичате препечените филийки, гледайте да не ги прегаряте. Цветът им трябва да е златистожълт, а не кафяв. Иначе в организма попада веществото акриламид, което причинява рак, предупреди Би Би Си. Същото важи и за картофите.

Акриламидът се образува, когато съдържащи нишесте храни се пекат или пържат твърде дълго.
Картофите трябва да се държат извън хладилника. Причината е, че на ниска температура нивата на захарта в тях се покачват и това на свой ред повишава количеството акриламид, отделян при готвенето.

Акриламид има в различни видове храни. Най-много е в тези с високо съдържание на нишесте, които се готвят при температура над 120 градуса – чипс, хляб, зърнени закуски, бисквити, крекери, сладкиши.

Когато печете филийки, се образува повече акриламид. Колкото по-тъмен е цветът на хляба,толкова повече има от веществото. По време на печенето захарта, аминокиселините и водата в хляба са причина за оцветяването и за акриламида.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.