https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Храната ни лекува, храната ни и разболява – балансирайте

0

Храната като цяло е жизненонеобходима за функционирането на организма. В зависимост от начина ни на хранене обаче тя може да бъде полезна и здравословна или вредна. Чрез целесъобразен начин на хранене здравето може да бъде поддържано в страхотна форма и да окаже благоприятно влияние върху мозъка и мисловната дейност. Дори е възможно по този начин да се излекувате от някои болести.

храненеКлетките на тялото ни се нуждаят от балансирана храна, достатъчна и пълноценна почивка и положителни емоции, за да функционират правилно. Това се отнася също и за мозъчните клетки, които са неизменна част от нашия организъм.

Смята се, че хранителните добавки за подсилване на мозъчната дейност имат едва ли не магическо влияние, но това е грешно. Да, те наистина могат да ви помогнат, но реално имат временен и почти незабележим ефект.

Изключително важна роля за нормалното функциониране на всяка част от организма, включително и това на мозъка, играе психическото състояние на човек. Обръщали ли сте внимание, че когато сте пренатоварени и изнервени, забравяте някои елементарни неща и ви е трудно да запомните отговорностите, с които сте натоварени? Това се дължи на факта, че нормалното функциониране на мозъка е пряко свързано с емоционалното, психическото и физическото състояние на човек. Доказано е, че най-големите вредители на добрата памет са стресът, преумората, липсата на достатъчно сън, депресията, алкохолът, наркотичните вещества.

Храната, както вече казахме, също е от изключително значение за поддържането на доброто състояние на паметта и мозъчната дейност. Най-важен е начинът ни на хранене, а не толкова какви точно храни ядем. За да извършва нормалната си дейност мозъкът, както и целият организъм, се нуждае от почти всичко и затова трябва да има баланс на мазнини, въглехидрати, белтъчини, витамини…

И въпреки това, има някои храни, на които е добре да наблягате, ако искате да запомняте по-бързо. Сред тях са пълнозърнестите храни, някои плодове и зеленчуци и др.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.