Хормоните: защо са толкова важни за здравето на жените?

Хормоните играят важна роля за здравето на жените, като техния недостиг или излишък е причина за някои заболявания и симптоми

hormonite

Хормоните въздействат на организма още от появата на човека на бял свят. Някои бебета имат увеличени млечни жлези и дори отделят капчици мляко. Това е заради хормона естроген, минал в бебето през плацентата на майката. Обикновено тези симптоми изчезват за няколко седмици, но у момиченцата могат да се появят пак през първите 2 години вече поради действието на собствените им хормони.

Половото съзряване е периодът, когато хормоните започват: да предизвикват радикални промени. У девойките се развиват гърдите, окосмяват се венериният хълм и подмишниците, започва менструация.

Процесът трае около 4 г. Като му дойде времето, хипоталамусът започва да отделя хормони на всеки 90 минути. Те стимулират хипофизата, а нейните хормони заставят яйчниците да отделят своя група хормони и те ускоряват половото съзряване.

Естроген и прогестерон

Хормоните от яйчниците са женски полови хормони. Основните са естроген и прогестерон. Но яйчниците произвеждат и малко от мъжкия полов хормон тесгостерон. Естрогенът кара гърдите да нарастват, отговаря за развитието на вагината, матката и фалопиевите тръби.

При зрелост хормоните лутропин, фолитропин, естроген и прогестерон регулират менструалния цикъл.

Количеството им се увеличава или намалява в различни периоди, но те пораждат веригата от събития. В яйчни
за зачеване.

Естрогенът дирижира и разпределението на мастната тъкан по тялото на девойката в областта на корема, бедрата и дупето.

Естрогенът поддържа здрави сърцето, костите, матката, вагината и пикочния мехур. Затова спадът му преди менопаузата и след нея създава риск от сърдечносъдово заболяване и остеопороза. Спадът води и до усилено изпотяване, пристъпи на горещи вълни, изпускане на урина, усещане на сухота във вагината, дискомфорт при секс, както и депресия, раздразнителност, липса на концентрация.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.