https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Хормонално заместващата терапия не е опасна при менопауза

0

Хормонално заместващата терапия не съкращава живота на жените, а облекчава горещите вълни и другите неприятни симптоми на менопаузата

хормонално заместващата терапия
Хормонално заместващата терапия не е опасна при менопауза

Това са резултатите от голямо изследване на учени от Чикаго, публикувани в изданието на Американската медицинска асоциация през септември.

Страхът от тази популярна преди десетилетия терапия се появи след твърдения, че може да доведе до рискове за здравето и повишена смъртност от рак на гърдата, сърдечни и мозъчни удари.

Опасенията идват след голямо изследване на ефектите от хормонално заместващата терапия (ХЗТ), поръчано от правителството на САЩ в началото на 90-те години. В него участват над 27 000 жени. Те са разделени на три групи.

Едната приема само женския хормон естроген, другата – естроген в комбинация с прогестин, а третата е на пласебо. В първата група има случаи на инсулти. Във втората – на рак на гърдата, инфаркт и инсулт. Заради това изследването е прекратено.

18 години по-късно проследяването на тези жени показва, че няма повишена смъртност. 7500, или 27% от участнички са починали. Процентът и в трите групи е еднакъв. При пове-чето смъртта е настъпила, след като са престанали да приемат хормони. Около 9% от жените в двете групи на ХЗТ са починали от сърдечни болести, около 8% –
от рак на гърдата и други видове рак. Този процентът обаче е приблизително същият и в третата група.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.