https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Хормонално заместваща терапия при менопауза – по-скоро необходима, отколкото вредна

0

Ето един важен съвет, който трябва да спазвате при хормонално заместваща терапия при менопауза

хормонално заместваща терапия
Хормонално заместваща терапия при менопауза е подходяща за облекчане симптомите на менопаузата. Това е крайното ни заключение и искаме жените да го знаят. За тези, които ни питат дали хормонално заместваща терапия ще ги убие: отговорът е не“, казва д-р Джоан Менсън от Женската болница в Бостън. Тя е участвала в проучването, през 90-те години и в новото изследване тази година.

Смята се обаче, че при жени с разклатено здраве рискът може да надвиши ползата от хормонално заместваща терапия и затова е нужна преценка на лекаря.

Менопаузата настъпва 12 месеца след последната менструация. През това време се нарушава хормоналното равновесие, което води до промени в целия организъм.

Най-често този критичен период започва между 40 и 58 години. В България средната възраст е 52 години.

Жените могат да проверят дали са влезли в менопауза с изследване на хормоните. Стойности на ФСХ (фоликулостимули-ращ хормон) над 50 mlU/ml и естрадиол под 50 pg/ml са показателни за настъпила менопауза.

Поради изчерпване на запаса на яйчниците спада продукцията на естрогени, прогестерон и тестосте-рон. Това причинява горещи вълни, нощно изпотяване, главоболие, напрежение, сърцебиене, световъртеж. Жените страдат от раздразнителност, депресия, нарушения в паметта и концентрацията.

Тъкмо тези ефекти се облекчават от хормонално заместителната терапия, реабилитирана след американското изследване през тази година.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.