Хормоналните контрацептиви удвоява риска от рак на мозъка

Оказа се, за пореден път, че употребата не много по-опасна, отколкото полезна

контрацептиви
Хормоналните контрацептиви удвоява риска от рак на мозъка

Продължителната употреба на хормонални контрацептиви удвоява риска от рак на мозъка. Това са констатациите на учените от Университетската болница на Одензе и Университета на Южна Дания. Но реално тези опасни последици от употребата на контрацептиви ще засегнат само малка част от жените, които използват противозачатъчни хапчета, е мнението на учените. За да стигнат до този извод, експертите са сравнили 317 жени с глиома и 2126 здрави жени, казва The Daily Mail .

Всички жени са на възраст между 15 и 49 години. И тези, които са използвали орални контрацептиви или спирали, е 50% по-вероятно да имат рак на мозъка. Рискът се увеличава до 90% за жените, които използват метод на контрацепция в продължение на най-малко 5 години. Доказа, че е най-опасните контрацептиви са онези, съдържащи само прогестоген (рискът при тях се увеличава почти три пъти).

Най-често се диагностицира глиобластом – един от най-агресивните видове рак. Въпросът е, че хормона прогестерон увеличава размножаването на раковите клетки. Това се доказва с лабораторни изследвания. Освен това той увеличава концентрацията на хормона на растежа, който също стимулира клетъчния растеж.

Друго проучване показва, че оралните контрацептиви, съдържащи високи дози естроген, увеличават риска от развитие на рак на гърдата, съобщава Science World Report. Повече от притеснително е, че използването на орални контрацептиви увеличи риска от рак на гърдата с 50%.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.