Хората все още не осъзнават колко опасна е редовната употреба на антибиотици

Експертите многократно са заявявали, колко опасна е неконтролираната употреба на антибиотици

антибиотици
Хората все още не осъзнават колко опасна е редовната употреба на антибиотици

Съвременната медицина е изправена пред феномена на антибиотичната резистентност на бактериите – патогенен имунитет към антибиотиците, което прави лечението неефективни и безполезни.

Но въпреки това, хората все още желаят да вземат антибиотици. И често го правят без лекарско предписание.

Списание Medical публикува първото по рода си изследване на американски учени, което показа, че пациентите все още не осъзнават колко опасна е прекомерната употреба на антибиотици. При най-малкото неразположение повечето хора са склонни да поискат от лекуващите лекари да им изпишат антибиотици или сами да си ги закупят от аптеките.

Авторите на този труд са изследователи от George Washington University и университета Джон Хопкинс. И са доста загрижени за лавинообразната употреба на антибиотици.

По време на изследването пациентите трябвало сами да оценят тяхното разбиране за приема на антибиотици.

След анализ на информацията, изследователите са били изненадани от резултатите. Оказало се, че половината от интервюираните пациенти предпочитат да пият антибиотик „за всеки случай“ дори и при най-баналната вирусна инфекция. Това е въпреки факта, че хората обикновено разбират – тези лекарства не помагат при лечението на вируси.

„Повечето пациенти не са наясно с потенциално неблагоприятната реакция на антибиотиците като вторична инфекция и алергични реакции. Те са уверени – антибиотиците няма да влошат здравето им, както и рисковете от приемането им не превишават възможните ползи“ – обясняват авторите на проучването.

Учените смятат, че такава небрежност е много опасна. Те вярват, че лекарите трябва да обяснят на своите пациенти, каква е разликата между вируси и бактерии. Много хора си мислят, че като пият антибиотик в началото на болестта, така те ще предотвратят нейното развитие и това е една от най-опасните заблуди.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.