https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Хората са лоши, двулични и зли

0

Струва ви се, че имате достатъчно житейски опит, за да разбирате хората. Но едва ли си представяте колко жестоки, внушаеми и равнодушни сме

хората
Хората са лоши, двулични и зли

НЕУДАЧНИЦИТЕ НЕ УМЕЯТ ДА ОТЛАГАТ УДОВОЛСТВИЕТО

Представете си, че се разхождате в парка в порещ летен ден. Можете да си кулите сладолед за 2 лв. веднага или след час от магазина да получите два за същата сума. Как ще постъпите? Оказва се, че изборът ни в този случай може да послужи за индикатор за успех.

През 1960г.Уолтьр Мишел прави експеримент с 600 деца на възраст от 4 до 6 години. Едно по едно ги пускат в стая, където има маса, стол и чиния със сладкиш. Изследователят съобщава на детето, че може да изяде лакомството веднага. Но ако изчака 15 минути, ще получи двойна порция. Само една трета от децата издържат на изпитанието.

Мишел прави контролни изследвания след 30 години и установява, че децата, които успяват да устоят на съблазънта или издържат по-дълго от връстниците си, постигат по-голям успех от тези, които се поддават на моментния си импулс.

Хората са готови да причиняват болка по заповед

След Втората световна война мнозина се питат как така се случва, че стотици и хиляди порядъчни немци се превръщат в мъчители? Как се случва така, че човек може да бъде любящ баща у дома и садист в концентрационния лагер? Отговорът е даден през 1963г., когато Стенни Милграм описва резултатите от един от най-жестоките експерименти в историята на психологията. Той казва на участниците, че изследва как се отразява болката върху процесите на запомняне. Но всъщност иска да установи колко далече могат да отидат хората в насилието, ако го правят по заповед на авторитетно лице.

Участниците в експеримента играят ролята на „учители“ и наказват „ученика“ (актьор) за всеки неверен отговор. За целта те подават електрически разряд, който се увеличава с всяка допусната грешка. Независимо от виковете и молбите на „ученика“ да спрат, почти 65% от участниците достигат максималното напрежение от 450 волта (над тази отметка е написано „смъртоносно“). Те постъпват така, защото се подчиняват на изискванията на изследователя.

При експеримента не пострадва никой, защото „учителят“ е отделен от „ученика“ с преграда и чува запис с вопли (а електрическата машина е бутафорна). Но подобни експерименти доказват, че повечето мора са склонни да правят неща, които противоречат на етичните им норми, ако указанието идва от ръководството.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.