https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Хората, които са алергични към насекоми трябва да се пазят и от медузите

0

През септември и октомври променливото време и вълнението на морето увеличат медузите в плитките води край плажа

медузите

Повечето от медузите около българското крайбрежие, макар че са над 2000 вида, не са опасни. Контактът обаче е неприятен. За хора, предразположени към алергии, за малките деца и възрастните над 70 години може да бъде и рисков.

Хората с алергии към ужилване от насекоми са по-склонни и за алергична реакция към медузите. Предупредителни знаци са затруднено дишане, виене на свят. Налице е също така бързо разпространяващ се обрив, подобен на опарване от коприва, гадене, промени в съзнанието, мускулни спазми, ускорен пулс.

Първата помощ след опарването е бързо да се остържат полепналите по кожата клетки от мекотелото, които продължават да преливат токсините си. Това може да стане под наклон с ръба на пластична карта, с тъпата страна на нож, с мида с гладки краища. След това засегнатото място се изплаква обилно със слаб оцет.

Някои ужилвания на медузи причиняват болка и сърбеж 2-3 дни. Ако мястото стане много болезнено, започва да се подува или се образуват рани, посещението при лекар е задължително.

При умерен диском-форт помагат компреси с топла или с много студена вода, с разтвор на сода за хляб или на винен оцет.

С дрениращ масаж може да засилите циркулацията на кръвта

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.