Хората ценят общуването повече отколкото предмета на разговор

Общуването е много по-приятно като действие, отколкото онова за което си общуваме

Общуването ни радва повече от темата за разговор. Ето и още примери за действието и следствието.

общуването
Хората ценят общуването повече отколкото предмета на разговор

Общуването ни радва повече от темата за разговор. Ето и още примери за действието и следствието.

Получаваме удоволствие не толкова от купената вещ, колкото от процеса на пазаруване. Тук някои могат да припомнят лечението на депресия с шопинг, но в този случай не става дума за това. Психолози от Корнеилския университет (САЩ) направили анкета сред стотици хора, като ги помолили да си спомнят и разкажат за последните си покупки или за самата вещ, която са купили (например телевизор). Те установили, че най-голямо удовлетворение от разговора получават хората, които разказват за процеса, а не за предмета.

В друг вариант на опита изследователите карат хората да си спомнят двете най-големи и значими покупки, които са направили за последните пет години Но едни карали да разкажат за самата вещ, а други – за процеса на пазаруване и това, което го предшества. След това на анкетираните е предложено да си представят, че трябва да избират кой от два предмета да оставят за себе ■но при условие че за по-значимата покупка не могат да разкажат на никого. Оказва се, че в този случай тези, които си спомнят процеса на купуване, си оставят не толкова нужна вещ, затова пък такава, за която може да разказват. И обратното, тези, които говорят не за своите приключения по време на пазаруването, а за самата придобивка, избират по-нужната дори и това да налага върху тях печата на мълчанието.

Очевидно, става дума не толкова за шопинга, колкото за някакви съпътстващи го неща, за индивидуалния опит. И този опит според изследователите е много повече за нас от притежаването на предмета.

Разказвайки за своите приключения, ние отново и отново преживяваме положителни емоции, в резултат на което получаваме положителен психологически заряд.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.